Съветът за сигурност на ООН още днес ще одобри американска проекторезолюция, в която се обявява, че "незабавното и продължително прекратяване на огъня" в Газа е "императивно", за да се защитят цивилните и да се даде възможност за доставка на хуманитарна помощ до над 2 милиона палестинци. Това оповести посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Асошиейтед прес.

Съществено изменение спрямо по-ранна проекторезолюция на САЩ е отказът от директно обвързване на спирането на военните действия с освобождаването на заложници, отвлечени по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Но в документа се насърчават дипломатическите усилия "за осъществяване на такова прекратяване на огъня, че да се осигури освобождаването на всички останали заложници".

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски обяви, че Москва няма да се задоволи "с нищо, което не изисква незабавно прекратяване на огъня". Той постави под въпрос формулировката на американската проекторезолюция, като попита:

"Какво означава "императивно"? Имам императив да ви дам 100 долара, но... това е само императив, а не 100 долара. Мисля, че някой си играе с международната общност", изтъкна пратеникът на страна, която води не по-малко кръвожадна война на няколко хиляди километра от Газа.

Съветът за сигурност прие по-рано две резолюции относно влошаващата се хуманитарна ситуация в Газа, но нито една не призоваваше за прекратяване на огъня. Русия и Китай наложиха вето на предложената от САЩ резолюция в края на октомври, призоваваща за паузи в боевете за доставяне на помощ, защита на цивилни и спиране на въоръжаването на "Хамас". Те подчертаха, че документът не отразява глобалните призиви за прекратяване на огъня.

Америка, най-близкият съюзник на Израел, наложи вето на три резолюции, изискващи незабавно прекратяване на огъня. Последната подобна мярка, предложена за гласуване на 20 февруари от непостоянната членка на Съвета Алжир (и подкрепена от арабските нации), получи одобрение от 13 членки (САЩ наложиха вето, а Великобритания гласува с "въздържал се"). Ден по-рано САЩ разпространиха конкурентна резолюция, която претърпя големи изменения по време на преговорите преди очаквания по-късно днес вот. Първоначално тя призоваваше за "временно" прекратяване на огъня, свързано с освобождаването на всички заложници. В по-късна нейна версия тя насърчаваше международните усилия за прекратяване на огъня като част от сделка за освобождаването на заложници.

Нейт Евънс, говорител на мисията на САЩ в ООН, който обяви предстоящото гласуване в петък, каза:

"Тази резолюция е възможност за Съвета да говори с един глас, за да подкрепи дипломацията, която се случва на място, и да окаже натиск върху "Хамас" да приеме сделка на масата".

Междувременно 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност изготвят своя собствена резолюция, която изисква незабавно хуманитарно прекратяване на огъня за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започна на 10 март, да бъде уважeн от всички страни, което да доведе до постоянно и устойчиво прекратяване на огъня". Тя също така изисква "незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници" и подчертава спешната необходимост от защита на цивилните и доставяне на хуманитарна помощ в цялата територия на Газа.

Палестинските екстремисти убиха около 1200 души при изненадващото нападение на 7 октомври в Южен Израел, което предизвика избухването на войната, и отвлякоха други 250 души. Все още се смята, че "Хамас" държи около 100 души като заложници, както и телата на 30 убити. В Газа поддържаното от терористичната групировка Министерството на здравеопазването обяви броя на смъртните случаи на територията до близо 32 000 палестинци. В данните не се прави разлика между цивилни и бойци, но министерството твърди, че жените и децата съставляват две трети от загиналите.

Проекторезолюцията на САЩ изразява "дълбока загриженост относно заплахата от глад и епидемии, предизвикани от конфликтите, пред които е изправено цивилното население в Газа". Тя подчертава "спешната необходимост от разширяване на потока от хуманитарна помощ за цивилни в цялата ивица Газа".

След консултации на закрити врата на Съвета в Газа късно в четвъртък, френският посланик в ООН Никола дьо Ривиер каза пред репортери:

"Има желание да се предприемат действия, никой не иска да отлага, така че се надяваме, че решението може да бъде взето до утре (петък) вечерта. Има две възможности: или текстът на САЩ да бъде приет и след това да преминем към следващата фаза на това управление на кризата, или текстът да не бъде приет и тогава проектът на непостоянните членки да бъде внесен и подложен на гласуване. Надявам се да бъде приет".

Въпреки международния натиск израелският премиер Бенямин Нетаняху остава твърд в намеренията си да организира сухопътна офанзива към южния град Рафах, където около 1,3 милиона разселени палестинци са потърсили убежище. По данни на Израел в Рафах е последният бастион на "Хамас", а една от поставените цели на Тел Авив е пълното изтребване на групировката.

Окончателният проект на САЩ елиминира текст от първоначалния проект, според който офанзивата на Израел в Рафах "не бива да продължава при настоящите обстоятелства". Вместо това, в уводен параграф, Съветът подчертава загрижеността си, че сухопътна офанзива към Рафах "би довела до допълнителни вреди на гражани и тяхното по-нататъшно разселване, потенциално в съседни страни, и би имало сериозни последици за регионалния мир и сигурност".

Американската резолюция и за първи път осъжда "всички терористични актове, включително организираните от "Хамас" атаки на 7 октомври 2023 г., както и отвличането и убийството на заложници, убийството на цивилни и сексуалното насилие, включително изнасилване".