България победи Танзания с 1:0 в първия си мач от новия турнир с приятелски срещи FIFA Series. В понеделник от 18 часа селекцията ни среща домакина на надпреварата Азербайджан.

Кирил Десподов реализира в 52-ата минута от свободен удар, а съперникът - участвал наскоро в турнира за Купата на африканските нации, удари две греди.

България прекъсна серия от 11 мача без победа. Последната бе постигната в края на 2022 г., а през цялата 2023 г. селекцията ни записа само загуби и равенства.

За първи път в историята първият ни отбор излезе в официален двубой със златисти (или такъв нюанс) екипи. 

А победата никак не дойде лесно. Не вървеше "по вода" и играта на тима ни, но на този етап резултатите са по-важни - нещо, което изтъкна и селекционерът Илиан Илиев преди срещата.

В 15-ата минута Кибу Денис успя да преодолее българската защита и отправи удар, а топката срещна лявата греда зад Димитър Митов, върна се към центъра и от 15-ина метра и Фейсал Салум я прати над рамката.

В 26-ата България създаде първата си възможност - Десподов центрира и нисичкият Георги Русев стреля с глава, а вратарят Аиши Манула се справи.

Последваха ситуации и пред двете врати, а в заключителните минути на първото полувреме нашите притиснаха съперника и на два пъти можеха да открият резултата чрез Ивайло Чочев при центрирания.

"Трикольорите" (днес в различни цветове) започнаха по-добре и след почивката. В 52-ата минута игралият колебливо Филип Кръстев спечели свободен удар пред наказателното поле и Десподов вкара ефектно. Кълбото се отби в напречната греда преди да влети в мрежата.

Още в 55-ата резултатът можеше да стане 1:1, но Фейсал Салум отново стреля високо, оказал се сам срещу Митов след грешка в българската защита.

От средата на полувремето Танзания пое инициативата и няколко пъти застраши вратата на нашите, а съставът ни опита контри. Влезлият като смяна Алекс Колев бе недалеч от 2:0.

В самия край Новатус Мироши удари напречната греда над Митов, а в ответната акция България изтърва още един шанс за втори гол, след което дойде последният съдийски сигнал.

Илиан Илиев: Във футбола важен е резултатът

"Във футболът е важен резултатът. След като поведохме, отборът на Танзания показа, че може да играе футбол. Важно е, че след година и повече победихме. Срещу отбор, който знаехме, че може да ни създаде проблеми и беше наистина труден опонент", започна Илиан Илиев на пресконференцията, цитиран от пратеника на БТА.

"Независимо от представянето, трябваше да победим. Много важно беше, за да се отърсим от тази лоша серия, която ни тормозеше толкова време. Това, което очаквахме да се случи на терена, се случи. Когато на африканците им дадеш самочувствие, те имат качества и ги показват", добави той.

Илиев изтъкна психологическия фактор от победата:

"Знаете колко важен беше този мач, защото тежеше тази серия в психологически план. Надявам се да се отърсим и да започнем да държим топката и да играем по-добър футбол. Да махнем това напрежение и да изградим стил на игра. Залогът в мача може би малко ни скова, но съм доволен от желанието".

Илиев завърши с това, че в мача с азерите в понеделник ще направи промени, за да потърси свежест.