Русия и Китай наложиха вето на подготвената от САЩ резолюция пред Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща "незабавното и трайно прекратяване на огъня" в Газа. Те настояват, че мярката е двусмислена и не представлява директно изискване за прекратяване на военните действия. Вотът се превърна в поредния сблъсък на световни сили, които са въвлечени в напрегнати конфликти в други точки по света. 

Съединените щати бяха разкритикувани, че не са достатъчно твърди в осъждането на техния съюзник Израел, чиято продължаваща военна офанзива създаде тежка хуманитарна криза за 2,3 милиона палестинци в Газа. Ключов въпрос при гласуването беше необичайният език, според който Съветът за сигурност "определя като императивно незабавното и трайно прекратяване на огъня". По-конкретно Пекин и Москва протестираха срещу липсата на думи като "настоява" или "призовава" да се спрат военните действия и обвиниха Щатите в "игри на думи" (КНР) или "празно реторично упражнение" (Русия), целящи да помогнат на Израел да избегне отговорност за военната кампания.

В предишни свои проекторезолюции САЩ обвързваха призивите за прекратяване на огъня с освобождаването на израелските заложници, отвлечени от "Хамас" при атаките от 7 октомври. При настоящата формулировка това условие бе зададено като пожелателно - в текста се насърчават дипломатическите усилия, целящи като част от прекратяването на огъня да се постигне и пускането на заложниците.

След вота посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обвини Москва и Пекин, че са блокирали проеткорезолюцията заради "дълбоко цинични причини". Тя обоснова решението на Русия и Китай с желанието на авторитарните режими да не осъждат нападенията на "Хамас" от 7 октомври (в текста се съдържа критична оценка за действията на терористичната организация). Въпреки че одобрението на резолюцията би я превърнало в обвързваща съгласно международното право, тя нямаше да сложи край на боевете или да доведе до освобождаване на заложници. Но натискът върху Израел щеше да се увеличи, тъй като Вашингтон щеше уверено да се присъедини към общия хор на международната общност, настояващ за незабавно прекратяване на огъня.

Междувременно 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност приложиха собствена проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласуване утре (23 март). Тя изисква незабавно хуманитарно прекратяване на огъня за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започна на 10 март, "което пък да доведе до постоянно, устойчиво прекратяване на огъня". Резолюцията също така настоява за "незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници" и подчертава спешната необходимост от защита на цивилните и доставките на хуманитарна помощ за цялата територия на Газа.

Томас-Грийнфийлд обаче изтъкна, че формулировка на текста "не успява да подкрепи чувствителната дипломация в региона". Нещо повече - тя можела да даде извинение на "Хамас" да се оттегли от сделката, която е поставена на масата за преговори, изтъкна посланичката на САЩ в ООН.