"Разговори се водят. Нека този път да не го слагаме този срок."

Така кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел отговори на въпрос на водещия на "Панорама" по БНТ за това има ли изобщо преговори между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" в момента, след драматичния четвъртък и тихия петък, в който се очакваше развръзката. Никой от участниците в процеса не каза и дума днес, когато се очакваше иначе Габриел да заяви отказ от това да е премиер.

Че текат обаче разговори се разбра косвено и от въпрос на Бойко Василев за това дали има среща в този момент (около 21 ч.) между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Асен Василев.

"Не очаквайте от мен да давам детайли - нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" - повтори любимата си "крилата фраза" Габриел.

Както е известно, Борисов постави няколко срока пред ПП-ДБ, като ултиматум да се разберат за това ще има или не продължаващо съвместно управление - все неспазени. Последният изтече днес, но в хода на деня нищо не се случи. 

Напрежението екслалира, след като Габриел занесе папка с министерски имена на президента без преговорите с ПП-ДБ да са приключили и да има съгласие за 11-те министри на обединението в нея. Това Габриел направи шест дни преди крайния срок по Конституция. 

"Моя ход аз го направих като върнах мандата. С него дадох шанс преговорите да продължат до последния момент" - реши да заяви обаче днес тя.

И влезе в още един детайл - за да не се губело време, в момента, в който с ПП-ДБ имали "почти финализиран текст", внесла папката при Румен Радев.

"Съжалявам, ако някой се е почувствал засегнат от начина, по който това се случва. Това са министри, поели отговорност преди девет месеца", посочи още тя, като не отчете, че във внесената от нея папка с министерски имена има и чисто нови такива, които преди девет месеца няма как да са (и не са) поемали ангажимент.

Габриел избегна конкретен отговор на въпроса ще вземе ли Асен Василев в екипа си, ако стане премиер. "Да си дадем, шанс и да се изслушаме в името на България", обяви вместо конкретен отговор и на въпроса това ли е окончателният състав на НС.

"Ротацията трябваше да бъде един технически въпрос. Това не се случи", констатира тя. След което пак поиска равнопоставеност във властта.

А за ролята на ДПС? - "Има 25 позиции (за органи, избирани от парламента) с 2/3 мнозинство. Договорихме текст, който ни беше представен като предварително обявен между Кирил Петков и Делян Пеевски".