Поредните преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха - след среща с Денков днес Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че оттегля кандидатурата си за премиер.

Причината - от ПП-ДБ постоянно поставяли нови условия.

"Имаше разговори и през последните 3 дни. В тях ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. В този момент, вместо това да бъде оценено, настъпи ново искане. Затова ние тук казваме "не" - "не" на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия", обяви тя. "Заявявам ясно - ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат."

Габриел отбеляза, че има "солидна основа" за реформи, но явно ще трябва "да се върнем към тях след избори".

"Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи да върша своята работа до последния ден на това правителство."

На въпрос какво точно е условието, от което ГЕРБ не са могли да отстъпят, тя заяви:

"В момента, в който ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в друго министерство - Министерство на вътрешните работи."

Но призна, че казусът със следствената тайна и срокът за реформи в спецслужбите са останали недоговорени.

И подчерта, че "кампанията ще зависи от нас" - дали ще се проведе като сериозен диалог за политики или нахъсване на хората и подклаждане на страховете им.

В понеделник Габриел ще внесе в Народното събрание заявление за оттегляне на кандидатурата си. 

"Стана толкова ясно, че разминавания и различия по големите проблеми - и за регулаторите, и за борбата с корупцията, и за съдебната реформа ние нямаме", подчерта тя. 

Деница Сачева пък обобщи:

"Това, което казваме днес, е много ясно - всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще видим, искаме българските граждани да покажат кой има тяхното доверие да управлява и да прави всички тези реформи, за които непрекъснато се говори."

Теменужка Петкова добави, че до този финал се е стигнало заради "борбата на ПП-ДБ за власт и за постове".