Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Макол обяви в неделя, че очаква лидерът на републиканците в долната камара Майк Джонсън да внесе законопроект за военна помощ за Украйна след католическия Великден (31 март), въпреки риска това да доведе до отстраняването му от радикалните тръмписти.

"Неговият ангажимент е да го постави на гласуване след Великден", обяви Макол в неделя по време на интервю пред "Си Би Ес".

Консерваторите, които поддържат крехко мнозинство в долната камара, отстраниха в края на миналата година предишния си председател Робърт Макарти. Те директно заплашват Джонсън, че може да последва предшественика си, ако подложи на вот предложението за военна подкрепа за Украйна за над 60 млрд. долара, въпреки че то получи подкрепата в Сената (горната камара) от 22-ма сенатори. Причината - Тръмп им нарежда да направят така.

Но Маккол изрази оптимизъм, че все пак ще бъде одобрен законопроект.

"Вярвам, че (Джонсън) е ангажиран, защото разбира националната сигурност", каза Маккол.

Маккол не даде повече подробности относно графика, но каза, че се надява финансирането на Украйна да получи "зелена светлина" възможно най-скоро.

Подобен законопроект може също така да помогне на Джонсън да получи подкрепа от демократи, ако част от съпартийците му решат да го отстранят.

Прогресивната представитка от Ню Йорк Александрия Окасио-Кортез обяви в неделя, че ако бъде свикано ново гласуване за председател, тя вероятно ще подкрепи лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис. Но ако либералите решат да се притекат на помощ на Джонсън, "няма да го направим безплатно", увери тя в неделя в интервю за Си Ен Ен.