Двамата обвиняеми за терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" край Москва в петък се признаха днес за виновни, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Съдът им наложи мярка за неотклонение арест със срок до 22 май в очакване на процеса.

Единият от обвиняемите, идентифициран като Далерджон Мирзоев, заяви пред съдията, че е гражданин на Таджикистан.

Другият обвиняем е идентифициран в съобщение в Телеграм на районния съд на район Басманни като Саидакрами Муродали Рачабализода, съобщи Ройтерс. Националността му не се уточнява.

Руските власти съобщиха, че във връзка с нападението са задържани общо 11 души, включително двамата преки извършители, които са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва.

По данни на руските власти до момента жертвите от нападението срещу концертната зала са 137, а ранените 182. Сред загиналите има и една арменска гражданка, съобщи арменското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава-Хорасан". Два дни след нападението групировката публикува видеозапис на масовата стрелба.

Европа отхвърля украинската връзка

„Отхвърляме връзката, която руските власти правят между атентата в Красногорск и Украйна“, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той бе категоричен, че няма никакви доказателства за това.

„Призоваваме Русия да не използва нападението като претекст за увеличаване на атаките срещу Украйна", каза Стано.

Ден след атентата руският президент Владимир Путин заяви, че нападателите се опитали да избягат в Украйна и че имали осигурен „прозорец“, за да преминет там от Русия.