Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, след разговорите си в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Президентът на Русия заяви още, че Русия не се е отказала от „Южен поток“, а на Москва не са ѝ позволили да го реализират, но връщане към неговото реализиране в предишния му вид е невъзможно.

„Ние не се отказахме от „Южен поток“, просто не ни дадоха да го реализираме. Има някои детайли, които вече отдавна са известни, но очевидно трябва да ги повторя отново, заяви руският лидер.

През април миналата година Европейският парламент прие решение, според което „Южен поток“ се признава не само за неперспективен, но и за вреден за ЕС. След това ЕК изпрати писмо на България, в което иска да се спря всякаква подготвителна работа“, каза Путин.

„Връщане към „Южен поток“ в този вид, в който беше по-рано, разбира се вече е невъзможно. Ние се договорихме с турските партньори, а Турция след Германия, ако не бъркам, е вторият по обем потребител на наш газ в Европа и партньор на „Газпром“, а това е много голям пазар“, каза още Путин.

Изявлението на руския президент за нов газопровод през България е доста любопитно. Наскоро "Газпром" уточни с властите в Анкара трасето на газопровода "Турски поток", по който ще се транзитират 63 милиарда кубически метра газ на година. Сегашната декларация на Путин от Будапеща може би отваря вратичка за проекта за газов хъб във Варна, който бе предложен от премиера Бойко Борисов.