Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели обжалването за спиране на изпълнението на съдебно решение за гражданска измама на стойност 454 милиона долара, ако внесе гаранция от 175 милиона долара в рамките на 10 дни - победа за кандидата за президент на Републиканската партия, която блокира властите в щата Ню Йорк да предприемат стъпки за конфискуване на активите му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на щатския апелативен съд облекчава острия недостиг на парични средства, предизвикан от нарастващите съдебни разходи на Тръмп. Разпоредбата забавя изпълнението на решение по дело за гражданска измама, в което бе установено, че той е преувеличил богатството си, за да измами инвеститори и кредитори.

Тръмп заяви, че ще се съобрази с решението на апелативния съд в Ню Йорк и ще внесе гаранцията си под формата на ценни книжа или пари в брой, за да изпълни разпоредбата.

"Не съм направил нищо лошо", написа той в социалните мрежи.

От кабинета на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заявиха, че Тръмп "все още е изправен пред отговорност за потресаващата си измама". По-рано Тръмп е казвал, че може да бъде принуден да продаде активи на изключително ниски цени, за да събере средства, с които да внесе гаранцията по делото.

Тръмп имаше срок до днес да заплати средствата, преди Джеймс да може да поиска от съда да запорира активите му, в това число и ценно недвижимо имущество.

Тръмп трябва да набере средства както за предизборната си кампания, така и разноските по съдебните дела - разходи, които вероятно ще нараснат, тъй като му предстоят и четири наказателни процеса. Бившият президент пледира невинен по всички наказателни дела и отрича да е извършвал каквито и да е било нарушение по тях.

По гражданско дело в щата Ню Йорк Тръмп е обвинен за това, че е раздул с измама нетното си състояние с милиарди долари, за да си осигури по-добри условия за кредити и застраховки. Той заяви, че делото е политическа вендета от страна на Джеймс, която е демократка и която заведе гражданския иск през 2022 г.

В тримесечен съдебен процес в Манхатън, в който не участваха съдебни заседатели, съдия Артър Енгорон установи, че Тръмп е участвал в измама, като е надценил имоти, включително имението си Мар-а-Лаго във щата Флорида, апартамента си в "Тръмп Тауър" в Манхатън, както и различни офис сгради и игрища за голф. Съдебният процес се фокусира основно върху това колко трябва да плати Тръмп под формата на глоби, отбелязва Ройтерс.

На 8 март Тръмп внесе парична гаранция в размер на 91,6 милиона долара по друго дело за обжалване на присъдата за клевета на писателката Е. Джийн Карол на стойност 83,3 млн. долара, породена от това, че бившият президент я нарекъл лъжкиня, след като тя го обвини, че я е изнасилил преди десетилетия. Тръмп отрича твърденията и обжалва решението на съда.

Наказателните дела, които Тръмп води, са свързани с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън, с работата му с класифицирани документи след напускането на поста през 2021 г. и с парите, платени преди изборите през 2016 г. на порнозвезда, която заяви, че е имала сексуален контакт с него години по-рано.

В отделно дело днес адвокатите на Тръмп поискаха отлагане на наказателен процес в щата Ню Йорк във връзка с предлагането на пари срещу премълчаване на истината от страна на порноактрисата Сторми Даниълс. Искането за отлагане беше с аргумента, че са се появили нови федерални документи по случая. Наказателният процес по делото ще започне на 15 април, заяви днес един от съдиите, проправяйки път на кандидата за президент на републиканците да бъде или осъден, или оправдан преди изборите на 5 ноември.

Тръмп пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащането на130 000 долара, за закупуване на мълчанието на Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г. Тръмп отрича твърденията на порнозвездата, че е имал интимна връзка с нея.