Управляващите в България са в патова ситуация! За момента полезни ходове не се виждат и днес следобед, а вероятно и през нощта предстоят сложни совалки в коалицията по темата за новия външен дълг от 8 милиарда евро, който бе поискан от финансовия министър Владислав Горанов.

На днешното си заседание парламентът не успя да стигне до съгласие по темата и ратификацията на заема се отлага за утре. Позициите в четирите управляващи партии обаче за момента изглеждат твърде крайни. ГЕРБ са твърдо "за" поемането на задълженията, Реформаторите изглеждат склонни да ги подкрепят, но Патриотичният фронт и АБВ са категорично против.

Премиерът Бойко Борисов пък заплаши, че е готов веднага да хвърли оставка, ако парламентът не одобри вземането на новия заем. Лидерът на АБВ Георги Първанов на свой ред обяви, че се съмнява дали партньорските им отношения с ГЕРБ не трябва да бъдат поставени в кавички. 

В опит за постигане на компромис по непримиримите позиции на партиите от мнозинството финансовият министър Горанов днес изпълняваше ролята на основен преговарящ с лидерите на парламентарните групи от мнозинството. Но не успя да намери обединително решение.

Иначе дебатът в пленарната зала по темата с дълга бе доста разгорещен.

В продължение на цяла седмица слушаме една натрапчива лъжа, която има опасност да стане истина. Не гласуваме нов дълг, не обсъждаме нов дълг. Няма нов дефицит. Ще обсъждаме такъв, когато обсъждаме бюджета и ще изтискаме Владислав Горанов като мокър парцал. Сега говорим за добър финансов инструмент за управление на държавния дълг, каза лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група Реформаторския блок Радан Кънев по време на дебата.

Според него се водела силна кампания срещу ратификацията на заема, от която всяко мнозинство щяло да понесе загуби.

Огромен политически дивидент ще натрупаме ако се противопоставим, ако се включим в хора на лъжците, ще спечелим много. На другото блюдо на везната стои отговорното политическо поведение. Тези, които са на власт да губят, за да спечелят гражданите, добави Кънев. 

"Щяхте да бъдете прав в това си изказване ако не беше онова, което стана преди една година при актуализацията на бюджета. Тогава казахте, че този бюджет и този дълг залага кражба от джоба на българския данъкоплатец".

С тези думи Йордан Цонев (ДПС) репликира Кънев като му припомни, че тогава е ставало дума за 1 млрд. лв., а сега за 16 млрд. лв.

Според Кънев обаче преди година е имало актуализация на бюджета и нов дълг от 1 млрд. лв., а в момента няма актуализация и няма увеличение на тавана на дълга.

В крайна сметка парламентът отложи гласуването на ратификацията на новия дълг. Лидерът на БСП Михаил Миков предложи работното време днес да бъде удължено до гласуването на тази точка. Мотивът на Миков бе, че цял ден от ГЕРБ се пазарят с останалите партии от мнозинството, за да ги подкрепят за дълга и не би било добре, ако това продължи и през нощта.

"Недостатъкът по тази тема е, че не е проведен достатъчен диалог", отвърна на Миков Радан Кънев. Той нарече разговорите с ГЕРБ "естествени процеси на съгласуване на политически позиции".

Предложението на Миков не бе прието. Това гласуване бе посрещаното с викове "Оставка" от страна на депутатите от БСП.

Най-яростни противници на поемането на нов дълг бяха от БСП. Мая Манолова предложи да не се ратифицират договорите за дилърство и агентство, защото тези контракти не подлежат на ратификация. Според Манолова с подобна ратификация само ще се даде индулгенция на финансовия министър Владислав Горанов.

"Никой не ви е давал мандат да водите преговори за 16 млрд. лв. За всяка година се определя дълга", заяви Румен Гечев. 

"Давате ли си сметка какво и как искате да направите. Вашият министър и вашият премиер имат своите мотиви. Защо патриоти и реформатори искате да се съучастници в този потресаващ със своята национална безотговорност акт? Защо искате държавата да трупа ненужни дългове, да обречете на бедност поколения напред, да се чудят как да свързват двата края?", заяви Чавдар Георгиев (БСП).

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че е по-добре Бойко Борисов да подаде оставка, вместо държавата да поема нови задължения.

Дебатите ще продължат утре, но е ясно, че без компромиси ратификацията на заема няма как да бъде гласувана.