Европейският съюз е започнал вчера пет различни разследвания срещу някои от най-големите технологични компании в света - Apple, Alphabet и Meta - по подозрения за нарушаване на новия Закон за дигиталните пазари, съобщиха от ЕК.

Това не е изненада - миналата година Еврокомисията идентифицира шест големи компании - гореспоменатите три и Microsoft, Amazon и ByteDance (собственик на TikTok) като цели на повишено внимание от страна на новите регулации. Тези компании получиха 6-месечен гратисен срок, който приключи на 7 март, за да се адаптират към всички нови регулации за по-честна конкуренция и по-голяма свобода на потребителите онлайн.

Точно в тази посока са насочени и разследванията. Първите две се фокусират върху Alphabet и Apple - ЕС подозира, че те блокират възможността на компании да съобщават на своите потребители за по-евтини вариати на продукти или абонаменти извън магазините за приложения. Това са т.нар. правила за "анти-насочване" в Закона за дигитаплите пазари. Apple вече има солена глоба - 1,8 млрд. евро - заради ограничения върху разработчици, опитали се да информират потребители а iOS (операционната система на iPhone и iPad) за алтернативи музикални стрийминг услуги - извън платформата на компанията.

Третото разследване също е срещу Apple - дали компанията спазва изискването потребителите лесно да могат да деинсталират приложения на iOS и да променят настройките по подразбиране. Например да ползват друг браузър вместо оригиналния Safari. От компанията уверяват, че спазват всички равила.

Четвъртата проверка е срещу Alphabet, компанията-майка на Google. ЕК проверява дали показването на резултатите от търсенето с Google може да доведе до „самопредпочитание” на други услуги на компанията, като Google Shopping, пред подобни конкурентни предложения. И те уверяват, че следват регулациите.

Цел на последното разследване е Meta - мегакорпорацията на Марк Зукърбърг, собственик на Facebook, Instagram, WhatsApp и други, и засяга техния модел на абонамент без реклами за двете им социални мрежи в Европа. ЕК ще проверява дали този модел е в нарушение на закона - тъй като е представя реална алтернатива за предпазване на лични данни.

Глобите срещу техногигантите в миналото изглеждаха смешни на фона на огромните им печалби и пазарна капитализация - но новия Закон за цифровите пазари позволява на ЕК да налага глоби до 10% от годишния оборот на компанията, която може да скочи до 20% при повторно нарушение.