Част от моста "Франсис Скот Кий" в американския град Балтимор, щата Мериленд, рухна във водата, след като рано тази сутрин в него се удари голям кораб, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около 20 души са паднали във водата след срутването, заяви днес местната пожарна служба.

"Знаем, че до 20 души са понастоящем в река Патапско, както и няколко автомобила", каза ръководителят на пресцентъра на пожарната служба на Балтимор Кевин Картрайт пред телевизия Си Ен Ен.

Корабът се ударил в моста около 01:30 ч. (07:30 ч. българско време), като се е възпламенил, преди да потъне.

"И двете платна на Междущатска магистрала-695 в участъка на моста са затворени за движение. Трафикът се пренасочва", съобщиха транспортните власти в Мериленд.

Кметът Брендън М. Скот и ръководителят на окръга Балтимор Джони Олшевски заявиха, че екипите на службите за спешна помощ са задействани и извършват спасителни операции.

По думите на Картрайт службите са получили обаждания на телефон 911 около 01:30 ч., като им е било съобщено, че кораб, който е отплавал от Балтимор, се е ударил в една от колоните на моста, след което тя е рухнала. Няколко автомобила са се движели на моста в момента на рухването.

"Нашият приоритет сега е спасяването на тези хора", каза Картрайт, имайки предвид падналите във водата. "Ситуацията е тежка", изтъкна Картрайт.

Компанията "Синерджи марин груп", чиято собственост е товарният кораб "Дали", който се сблъска с една от колоните моста "Франсис Скот Кий", потвърди информацията за сблъсъка, предаде Ройтерс.

"Все още не знаем точната причина за инцидента", каза компанията собственик, като уточни, че всички членове на екипажа на кораба са невредими.