Маршрутът на рекордните за бургаската митница 170 кг кокаин е уточнен. Задържани няма.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Бургас, ръководстввото на Агенция "Митници" и на Гранична полиция в морския град.

Те съобщиха, че задържаното количество кокаин е най-голямото в историята на територията на бургаския пристанищен комплекс.

Наркотикът е бил поставено в контейнер, маскиран като банани, който е бил разкрит от служители по метода „анализ на риска“. Кокаинът е бил разпределен в общо 150 пакета, а разследващите съобщиха, че по цени на свободния пазар би трябвало да струва 6.8 милиона щатски долара.

Първоначално той е бил натоварен в еквадорския град Гуякил, а маршрутът му е преминал през Панама, Малта, Италия и България (поначало се смята, че нашият пазар е малък и такива по-сериозни количества традиционно са предназначени за реекспорт - бел. ред на Клуб Z).

Корабът вече е отплавал от бургаското пристанище.

Вносител на цитрусовите плодове е най-голямото българско търговско дружество, което внася банани, лаконични бяха разследващите пред БНР.

"На този етап не е установена съпричастност на служители на фирмата или някои от управляващите я към процесното престъпно деяние", обясни административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев. 

Разследващите тепърва трябва да установят кой е получателят на пратката.

Ето и оригиналното прессъобщение от прокуратурата:

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването по досъдебно производство за държане с цел разпространение на 170 килограма кокаин

Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването по досъдебно производство за държане с цел разпространение на 170 килограма кокаин. Наркотичните вещества бяха открити при проверка, извършена от митнически служители на контейнер, пренесен с кораб на едно от бургаските пристанища. Подробности за разследването предоставиха пред медиите днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, наблюдаващият случая прокурор Елка Добрикова, Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“ и Стефан Бакалов-началник отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция „Митници“ и старши комисар Лъчезар Момчев-директор на РДГП-Бургас.

Те съобщиха, че задържаното количество кокаин е най-голямото в историята на територията на бургаския пристанищен комплекс. Наркотичното вещество е било поставено в контейнер, който е бил по метода „анализ на риска“. Кокаинът е бил разпределен в общо 150 пакета. По цени на свободния пазар общата стойност на задържания кокаин възлиза на 6.8 милиона щатски долара. Товарът е пристигнал с кораб, който е превозвал контейнери с банани. Първоначално той е бил натоварен в еквадорския град Гуякил, а маршрутът му е преминал през Панама, Малта, Италия и България. Към настоящия момент по досъдебното производство няма задържани лица.

Присъстващите обявиха нулева толерантност към този вид престъпления и отличиха отличното взаимодействие между Окръжна прокуратура-Бургас, Агенция „Митници“ и Гранична полиция, довело до задържането на рекордното количество кокаин.