Няколкостотин медсестри протестираха пред Столична община вчера - а днес кметът Васил Терзиев и неговата опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС в СОС се надпреварват кой ще уважи исканията им по-добре.

А те са - солидно увеличение на заплатите на медицинските работници в общинското здравеопазване, с поне 35%, плюс допълнителни пари за работно облекло. Кметът първоначално обеща ръст на заплатите от 100 лева, но протестиращите обявиха това за подигравка.

След среща със синдикатите вчера, днес Терзиев обяви, че медицинските сестри от училищата и детските градини ще получат исканото от тях увеличение на заплатите от 35%.

"Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото увеличение и ще се изпълни колективният трудов договор. То ще влезе в сила от 1 април."

Кметът подчерта, че парите за това идват от държавния бюджет.

"Най-важното е всяка институция да си поеме ролята, а не постоянно да се създават кръпки", отбеляза той.

ГЕРБ: Да вземем парите от резерва на кмета и за обядите му, те са рекордни

Хората на Бойко Борисов в Столична община излязоха днес на извънреден брифинг - преди този на Терзиев - и обявиха, че и те тази сутрин са имали срещи със синдикалните организации. 

"Информирахме за това, че имаме точни и ясни разчети, защо на първо място е законно и може да се финансира допълнително тяхното възнаграждение, и на второ място - откъде ще дойдат парите", заяви общинският съветник и зам.-председател на СОС Георги Георгиев.

Той обяви и че с искане на пари от държавния бюджет Терзиев "с чужда пита да помен прави".

"По-скоро предлагаме друг подход. Въпреки че ни изпревариха изненадващо и знаеха за нашите разговори, вероятно е имало и обаждания към синдикални лидери за това "какво всъщност си говорихте с ГЕРБ?", ние днес внасяме предложение в бюджета, а не обещания за държавата", каза още Георгиев.

От ГЕРБ предлагат първо 20% увеличение на заплатите от 1 януари, което според тях е реалистично, което ще струва на общинския бюджет 10 млн. лв. годишно.

А те можели да се вземат от рекордния по план на Терзиев резерв на кмета.

"Поради което му предлагаме да бъде намален с 10 милиона лева предложеният от него резерв в размер на 23 милиона лева", заяви Георгиев.

А още 10%, за да се стигне до "прилични възнаграждения" на хора, които "имат изключително важна роля за здравето на децата на София", да бъдат осигурени от държавата до 6 месеца - иначе ги поема общината.

"Това е прието от синдикалните организации в резултат на две срещи, за които явно вие разбрахте след кмета на София, така че ви информираме за тяхното съдържание", отбеляза общинарят.

От ГЕРБ предлагат и още 100 000 лв. от бюджета на общината - от парите за представителни разходи на кмета.

"По необясними за нас причини, господин Терзиев е предвидил в бюджета за тази година два пъти повече пари за представителни разходи. 40 000 лева на месец за пътувания, цветя, обяди и прочие.Това са два пъти повече пари. Предлагаме от тези пари за обяди на кмета и представителни да купим облекото на медицинските сестри и на фелдшерите. "

Антон Хекимян пък отбеляза, че Терзиев е обявил преди месеци, че не иска съветите им, но те давали редовно "реални решения".