В края на февруари агенция Morning consult публикува проучване, което прати в смут избирателите на президента Джо Байдън. В седем щата със смесено политическо население, които Байдън трябва да спечели, за да остане на власт, бившият президент Доналд Тръмп водеше средно с 48% от вота срещу само 43% за демократа. Става въпрос за Аризона, Джорджия, Пенсилвания, Мичиган, Невада, Уисконсин и Северна Каролина. През 2020 г. консерваторът успя да надделее единствено в Северна Каролина.

В края на март Morning consult публикува нова анкета, от която става ясно, че Байдън е стопил преднината на Тръмп. От изброените седем щата подкрепата за Тръмп е нараснала единствено в Джорджия - с 1% (49 срещу 42 процента).

В Уисконсин, например, десният популист водеше с 4% при по-ранното изследване на агенция. Днес лидер е демократът - с 1%. 

В Пенсилвания и Мичиган Тръмп имаше превес съответно с 6 и 2 процента. Месец по-късно двамата кандидати са с изравнени сили за спечелването на двата щата.

Въз основа на трагичните показатели на Байдън по-рано през годината изборните експерти от Decision Desc HQ предположиха, че Тръмп може да постигне размазваща победа през ноември, като достигне 312 електорални гласа срещу 226 за Байдън (от общо 538). Това би била най-голямата победа за кандидат на Републиканската партия от 1988 г. насам.

Но ако Байдън все пак успее да спечели вота в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган (общо 44 електорални гласа), а останалите прогнози на Decision Desc HQ се окажат верни, тогава ни очаква инфарктна победа за демократа, който ще получи точно 270 електорални гласа срещу 268 за Тръмп.

Реакции

От щаба на Тръмп изтъкнаха, че резултатите от проучването на Morning consult показват, че "на гласоподавателите им е писнало от смазващата инфлация на Джо Байдън".

Екипът на Байдън не е коментирал изследването. В понеделник говорител на щаба на президента обяви, че Тръмп е "слаб и отчаян - и като човек, и като кандидат".

"Неговата кампания не може да събира пари, той не иска да участва на митинги извън клуба си и всеки път, в който си отваря устата, отблъсква умерените избиратели с опасната си програма", отбеляза той.