Ваксинационна кампания срещу човешкия папилома вирус (HPV) се организира в столичната болница „Вита“, съобщиха от националната неправителствена коалиция за превенция на HPV-свързаните заболявания „Коалиция HPV”, които са организатори на събитието. Първото ваксиниране ще бъде на 16 и 17 април, от 14:00 до 16:00 часа, а второто – на 14 и 15 май, от 14:00 до 16:00 часа.

Ваксината е безплатна за момичета на възраст между 10 и 14 години, ако е направена при общопрактикуващ лекар, уточниха от Коалиция HPV. За пациенти, навършили 14-годишна възраст, имунизирането е безплатно, като само се заплаща стойността на ваксината.

Необходимо е предварително записване за пациенти над 14 години, което може да се направи онлайн на посочения адрес.

Инициативата се провежда в рамките на информационната кампания за превенция на HPV инфекцията и свързаните с нея заболявания „Защити бъдещето им“, организирана от Коалиция HPV. Целта е да се повиши ваксинационното покритие в страната срещу човешкия папилома вирус.

По-рано този месец на кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“ беше представен Европейския манифест за рака за 2024 г. В документа се предвижда ранна диагностика на рак, елиминиране на онкологичните заболявания, свързани с човешкия папиломен вирус и с вируса на хепатит Б, решаване на проблема с кадровата криза в здравеопазването. В рамките на форума заместник-министърът по здравеопазването доц. Михаил Околийски каза, че се предвижда възможността от 2025 година момчета да се ваксинират срещу HPV инфекцията.