"Виновни сте си българите, които тогава спретнахте протести".

Така ни нахока лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод опасността влизането ни в еврозоната да се забави заради провала на преговорите за ротацията на кабинета и задаващите се предсрочни парламентарни избори през лятото.

"За еврозоната спекулирате. Преди 3 години (всъщност преди 4 години, лятото на 2020 г., когато започнаха протестите срещу ГЕРБ - б.р.), когато влезе Хърватия, ГЕРБ, управлявайки, влязохме в най-бялата институция - Европейския банков съюз, техническата част и чакалнята на еврозоната, което е политическата част. Три години отстъпление и сега все едно някой им е виновен за еврозоната", коментира Борисов.

Той обясни и защо ГЕРБ не е отстъпвала за МВР.

"Ние имаме страх от него (МВР, б.р.). Тези хора незаконно арестуваха. Те се възползваха от репресивния апарат на МВР.

И затова толкова сме чувствителни, че не трябва и последният човек да е техен. Тримата зам.-министри и главният секретар са техни (всъщност кариерата на Живко Коцев буквално "се изстрелва" всеки път, когато ГЕРБ са на власт - б.р.). Ако вземат и министъра, могат да си извършват незаконни арести, когато си искат", каза Борисов.

Той призова да се използва времето до изборите, за да се изработи окончателно споразумението за съдебната реформа и регулаторите.

"Единственото, което държа и няма да го позволя по никакъв начин е да е Росен Желязков (служебен премиер - б.р). А истински се надявам президентът да не посочи и Димитър Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ", каза Борисов.

И допълни:

"Няма да е красиво и затова го моля (президента - б.р.) да не го прави, ако е възможно. Защото цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме, след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава. Защото, когато ГЕРБ управлява лидерски, управлява с цялата си мощ в името и за благото на хората".

Лидерът на ГЕРБ отказа да дава съвети по отношение на провеждането на изборите, но заяви:

"Провеждането на изборите изисква една техническа готовност, за която аз нямам никаква информация - машини, флашки, разнасяне нагоре надолу. Един сложен процес. Така, че тези, които взимат заплата за тази работа, те трябва да си дадат своите доклади и да запознаят хората, които ще се занимават с изборите да вземат най-правилното решение".

Борисов отрече да е имало политическа линия срещу машинното гласуване.

"Ние никога не сме имали такава линия. Ние искаме честни избори. Когато някой си играе с машините или прави ала-бала... Ние не сме стадо да казваме "ми-ми-ми", заяви той.