Внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта, която в последствие беше намерена в имението на руски депутати, както и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток".

Това съобщи в кулоарите на Народното събрание депутатът от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Велко Сабрутев.

Той подчерта, че темата с "Турски поток" е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Те отказваха да включват тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да я извадим пред обществото, защото то трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, която ще превозва руски газ", обясни Сабрутев.

Според него трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения.

"Трябва да се види дали не сме влезли в тежка зависимост. Там има много големи съмнения за нарушения", обясни Сабрутев.

Той подчерта, че само преди два дни Борисов е казал, че е изключително горд от този проект.

"Още на 6 март с колегите сме задали въпрос към енергийния министър дали пътната карта, която беше показана на обществото и изкарана от хакнат имейл на сътрудник на руски депутат, е истинската пътна карта и е била в енергийното министерство. Питали сме като народни представители къде е пътната карта, имаше и разследване на ДАНС. Отговорът на самото министерство е, че самото министерство не е убедено каква е пътната карта и откъде е", заяви народният представител от "Продължаваме промяната - Демократича България" Ивайло Мирчев. 

Той коментира и проекта "Турски поток".

"Ние имаме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток", тъй като ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от транзитните такси, които България трябваше да получи по тази стара тръба, изградена по съветско време", допълни той.  

Според него инсвестицията може да се възвърне за минимум 30-40 години, а "ние тогава вероятно природен газ няма да използваме".

"България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото, построявайки "Турски поток", ние дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна", обясни Мирчев.

Колегата му Мартин Димитров заяви, че това ще е тест за парамента, защото ще се види кой как ще гласува.

"Би трябвало цялото Народно събрание да единодушно да подкрепи създаването на такава анкетна комисия. ГЕРБ са като ветропоказател - единия ден подкрепят Путин и Москва да заобиколят Украйна и помагат в подготовката за войната, а в следващия казват колко е важна диверсификацията", каза още Димитров.

И допълни, че българските власти не са намерили пътната карта.

ГЕРБ: Лъжа!

Лъжа е, категорично, че темата "Балкански поток" е присъствала в преговорите между нас, каза в парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Те го наричат "Турски поток", неизвестно защо. Ако имат намерение да правят разследвания на "Турски поток", трябва да се обърнат към съответните органи в Република Турция, да изискат каквото им е необходимо и е крайно време да се научат, че този проект се нарича "Балкански поток".

Това, което чухме преди малко, не мога да определя по никакъв друг начин освен като едни жалки брътвежи на едни безсилни хора, коментира тя. Винаги, когато нямат какво да кажат, те започват да говорят за "Балкански поток".

Тази тема буквално беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите, се проваля. Тогава те, един вид като заплаха спрямо нас, решиха, че ще поставят темата, свързана със създаване на анкетна комисия във връзка с този проект", каза Петкова.

Според нея от ГЕРБ са заявили, че нямат притеснения по тази тема.