Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) празнува днес 50-годишнината на най-емблематичния си модел - "Голф" (Golf), от който са продадени 37 милиона екземпляра по света от производството на първите бройки през 1974 година, съобщи Франс прес.

"Над 2000 души са заложили на нов "Голф" всеки ден през последните 50 години“, се посочва в комюнике на "Фолксваген".

Групата е започнала производството на първото поколение "Голф" на 29 март 1974 година - автомобил с ъглови форми, наследник на легендарния "Бийтъл" (Beetle), който е изцяло заоблен (и известен у нас като "Костенурка").

"Фолксваген" продължава да произвежда "Голф" във Волфсбург, историческия бастион на марката, създадена през 1937 година, но и в други заводи в Германия, както и в още седем страни.

За 50 години са се сменили осем поколения "Голф", последното от което през 2019 година. "Фолксваген" представи тази година и най-новата версия на "Голф 8", която е достъпна и в плъгин хибридна версия.

"Фолксваген" обещава за последната си версия "изцяло електрически пробег от над 100 километра", както и "гласова команда и функция за разговор с агент, базирана на изкуствения интелект Чат ДжиПиТи (ChatGPT)", се посочва в комюникето.

Марката организира специална изложба за 50-годишнината на "Голф" в музея във Волфсбург, Северна Германия, която започна във вторник (26 март) и ще продължи до февруари 2025 година.

"Голф" е най-продаваният автомобил на компанията в Германия, според данните на компанията за анализ на пазара "Статиста" (Statista), според които през 2023 година са доставени 81 000 автомобила. Това обаче е лек спад на годишна основа.

Общо автомобилите с марката "Фолксваген" са били 18 на сто от новите регистрации в Германия през 2023 година и се нареждат доста пред "Мерцедес" (Mercedes) с 10 на сто и "Ауди" (Audi) с 8,7 на сто, според Федералната автомобилна агенция (KBA), съобщава днес БТА.