Васил Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Ваня Григорова - с 282. Това е установила съдебната експертиза след проверка на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София на балотажа за кмет на 5 ноември.

Това съобщи Борислав Тасев, секретар на Общинската избирателна комисия-София след днешното заседание в Административния съд София град (АССГ). По-малкото гласове и за двамата кандидати са се получили при ръчното вписване на данните от флашпаметите в протоколите на секционните избирателни комисии, уточни той пред "Дневник". Реално разминаването е по един-два гласа в повечето секции.

Делото бе заведено от Ваня Григорова, кандидатката на БСП за кмет на София, веднага след местните избори, според която "изборите са ѝ откраднати". Тя обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София, с което Терзиев бе обявен за кмет. Тогава той спечели с инфарктно минимална разлика.

Григорова искаше да се преброят отново всички бюлетини, но само от машинното гласуване, откъдето тя смята, че е била ощетена. 

Съдебната експертиза не бе разгледана от съда днес, тъй като трябва да се проверят още 17 флашки от 17 секции, които Централната избирателна комисия трябва да предостави по искане ОИК-София. Затова делото бе отложено за 26 април.

Пред медиите двамата експерти, изготвили заключението, посочиха, че заключението им за машинния вот при избора на кмет в София установява незначителни разлики между броя на бюлетините от машините и резултата, който устройствата отчитат.

Те от няколко месеца сравняват резултатите от втория тур на местния вот в София, записани на флаш паметите на машините, от една страна и от друга - броя на разпечатаните от тях хартиени бюлетини.

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени.

"Нашето мнение е, че в нито един момент данните от флашките не се взимат. Брои се единствено това, което има в урната", поясни Тасев от ОИК-София. Според него делото е било заведено като опит да се компрометира машинния вот, но това не е станало.

Вещите лица, изготвили съдебната експертиза, отказаха да посочат конкретните данни от проверката, но едната от тях, Даниела Събева, каза пред медиите, че "в момента изчисленията не сочат промяна в посока обрат на изборните резултати".