Пак отиваме на избори - с връщането на мандата от третата партия, това е неизбежно. Следващият въпрос е точно кога ще са те - и дали ще са заедно с евровота.

Но идват и много други, по-важни въпроси. Наистина ли резултатът ще е както преди? Ще загубим ли три месеца и десетки милиони за връщане на кота нула?

В новия Z-Каст по темата ни гостува Флора Стратиева - доскоро известна най-вече като YouTube звезда, но вече и журналистка в БНТ и БНР. Самата тя опита преди 2 години един позабравен метод на предизборно отразяване - като прекара по един ден с почти всички парламентарни партии.

"Започнах да правя видеа с политически изрезки през 2019-та. Един човек коментира - "много ми харесват изрезките с Бойко Борисов". Но Борисов не съм го включвала! Прерових видеото, коментиращият беше дал точното време - и гледам Валери Симеонов. Има една част от младите хора, които не се интересуват, не знаят. Поне след тази поредица знам, че ако не друго, поне знаят кои са основните политически лидери."

Според нея във всяко поколение има хора, които се интересуват от политика - и нейната цел е била да им помогне.

Каква кампания ще водят партии, които до вчера са управявали заедно? 

"Всяка една кампания на ПП-ДБ досега е била построена на анти-ГЕРБ послания. Сега как ще стане това? "Ще бъдем анти-ГЕРБ в управлението! Ние сме единствената спирачка на пълното окупиране на властта от ГЕРБ", нещо такова, може би? А от ГЕРБ ще говорят пак за "шарлатаните" и "неможачите", тези, на които те им дадоха възможност да управляват", отбеляза Стратиева.

Според нея обаче няма нищо ново на политическия пазар - не се очакват феномени. Освен, може би, изненадващата активност на "Възраждане" и Костадин Костадинов за евровота, който според Флора постоянно говори за него в социалните мрежи.

"Според мен той ще си закара някакъв стабилен електорат на евроизборите. Аз не съм видял другите партии изобщо да говорят за това. В коментарите под техните видеа дори пишат - искам да задам един въпрос, само не ми казвайте, че евроизборите са на 9 юни... то вече е станало меме в техните среди."

Наистина ли най-консервативната и проруска партия владее социалките най-добре? Защо някогашните пионери в интернет политиката - "Демократична България" - са загубили инерция? Обезмислиха ли онлайн платформите журналистите по време на кампания?

Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте и гледайте в новия Z-Каст 151:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.