Президентът Румен Радев е избрал премиер, стана ясно късно снощи - председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Още днес държавният глава ще се срещне с него и ще му възложи да предложи състав на кабинет.

Малко бяха възможностите за избор пред Румен Радев след последните промени в Конституцията - 10 души влизат в новите изисквания за служебен премиер - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Много от тях се оттеглиха, имат конфликт или бяха "оттеглени" от партийни лидери.

Има и неизяснени детайли - заради което вчера парламентът започна законови промени, според които избраникът на президента на длъжност в друга институция ще може да ползва неплатен отпуск за мандата си като служебен премиер.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президентът да не избира най-известните негови хора в списъка - Главчев и Росен Желязков.

"Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия. Да не ни го причинява", заяви лидерът на ГЕРБ.

Димитър Борисов Главчев е роден през 1963 г. в София. Средното си образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС, със специалност „икономист-счетоводител“. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Депутат на ГЕРБ от 2009-а.

Главчев е бил многократно зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, беше и зам.-председател на парламента в 43-тото НС. За кратко в 44-то стана и председател - но загуби поста си, след като изгони Корнелия Нинова от пленарната зала.

Миналата година Главчев бе избран за председател на Сметната палата, част от първите назначения на "сглобката" между ГЕРБ и ПП-ДБ.