"Американското правителство ще отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове", "Китай подготвя фонд за 27 милиарда долара за развитие на полупроводниковата си индустрия според източници на Блумбърг", "Интел" се готви да инвестира 100 милиарда долара в четири щата в САЩ". 
 
Това са само част от заглавията на редица публикации от последния месец, които отразяват нарастващото значение на производството на компютърни чипове. 

На този фон най-големият производител на полупроводници по поръчка в света - тайванската компания Ти Ес Ем Си (TSMC), се опитва да отговори на търсенето им, увеличавайки производствените си мощности. Корпорацията обаче се сблъсква с недостиг на квалифицирани специалисти и работници. 

За да намери решение на този проблем, Ти Ес Ем Си е създала интензивна програма за обучение на десетки хиляди служители, за да може те да започнат бързо работа.

Иновативна академия

Производителят на полупроводници е изградил модерен център за обучение на своите служители. Академията е разположена в голям технологичен парк в град Тайчун, разположен в централната част на Тайван. Учебният център се разглежда като ключов фактор за развитието на Ти Ес Ем Си в световен мащаб.

Всички инженери, които компанията наема за своите дейности в Тайван и в някои други страни, са длъжни да преминат двумесечно обучение в центъра.

"Вече можем да обучаваме новите служители по-систематично. Можем да им помогнем да учат по-бързо и да изградят солидна (професионална - бел. ред.) основа", посочва Маркъс Чен, който е инструктор в академията на Ти Ес Ем Си.

"Основната (корпоративна - бел. ред.) ценност на Ти Ес Ем Си е, че трябва да правим всичко много ефективно", отбелязва Чен.

Академията на Ти Ес Ем Си е създадена по модела на фабриките за производство на чипове. 

В едно от помещенията на учебния център може да бъде видяна въртяща се роботизирана "ръка", която почиства и полира полупроводникови пластини. Този процес е известен като химико-механично полиране, посочва Си Ен Ен. 

В друга лаборатория машина повдига пакети с полупроводникови пластини до тавана и ги пренася в друга част на съоръжението.

Полупроводниковият гигант 

Ти Ес Ем Си произвежда около 90 на сто от всички полупроводникови чипове в света. Те се използват за създаването на различни високотехнологични устройства - от смартфони и дронове до технологии, базирани на изкуствен интелект.

За да посрещне нарастващото търсене на чипове и да ускори доставките им за своите клиенти в различните страни, Ти Ес Ем Си изгражда нови фабрики в САЩ, Япония и Германия. 

Компанията има действащи заводи в Тайван, в източната част на Китай и в американския щат Вашингтон, в северозападната част на САЩ.

През миналия месец гигантът в сектора на полупроводниците откри първия си завод в Кумамото, в югозападната част на Япония.

Ти Ес Ем Си изгражда две производствени съоръжения и в американския щат Аризона. Предвижда се в тях да се произвеждат по-миниатюрни и по-усъвършенствани чипове. Проектът е на стойност 40 млрд. долара.

Технологичната корпорация обяви през миналото лято, че ще инвестира близо 3,5 милиарда евро в изграждането на първия си завод в Европа. Планира се съоръжението да бъде разположено в Дрезден, Източна Германия, предаде Ройтерс. 

На фона на т.нар. "Закон на Мур", според който броят на транзисторите на микрочиповете се удвоява на всеки две години, скоростта на въвеждане в производството им на нови технологични решения е от ключово значение, както за компанията Ти Ес Ем Си, така и за нейните клиенти. А сред тях се открояват технологични гиганти като корпорациите "Епъл" (Apple), "Енвидиа" (Nvidia) и "Адвансд майкро дивайсис" (Advanced Micro Devices - AMD).