След като е премислил през събота и неделя, съ-председателят на ДПС Делян Пеевски направи ключово изказване на днешната дата, с което се дава възможност за редовно правителство веднага след предсрочните избори и нормална работа на парламента дотогава.

Той предлага на непартньорите от ГЕРБ и ПП-ДБ половината си влияние в прокуратурата и 1/3 във Висшия съдебен съвет. Председателят, който все още се изписва като "съ-", е казал, че така е честно "делкането", тъй като  във Висшия съдебен съвет, където очевидно се движат според волята му, кадровите назначения се правят не с обикновено, а с квалифицирано монзинство. Затова си оставя 2/3.

По-интересно е при главния прокурор, където Пеевски за пръв път от години отваря възможност за разномислие. От екипа му са предложили два варианта - или да се ротират трима главни прокурори, като един негов бива последван от двама не-негови. Неудобство на този вариант е, че е реалистично всеки ден прокуратурата да образува досъдебни производства срещу някой политик и веднага след ротацията да ги прекратява, изхвърля в коша или просто да ги "замразява" на трупчета.

Другият вариант е бил главен прокурор да си остане Сарафов, но всеки от тримата политически партньори да контролира по една трета от актовете му. 

По отношение на ключовите в държавата регулатори, независими комисии и пр., Борисов и Пеевски били склонни да отстъпят няколко от позициите на ПП-ДБ - като например техен да е шефът на Института по мерки и теглилки (по метрология). Но в замяна Бойко Борисов е поискал енергийната КЕВР и КЗК, коята наблюдава петролните фирми за картел, да се обединат в една и да отидат при Теменужка Петкова. Причината е доказаната й и последовтелна позиция на независимост и трайно отстояване на българския обществен интерес, независимо от външен натиск от други държави.

За да седне некоалицията отново на масата за преговори, пък ПП-ДБ са поставили още едно условие: след сараите на Румен Гайтански-Вълка - според мнозина приближен на Ахмед Доган, който стои "строеви стоеж" до трона му, техниката направо да поеме към морето и да бъдат съборени и сараите на самия почетен председател. Там Христо Иванов и Ивайло Мирчев настояват да изградят сцена за ембиънт музика за млади хора, комплекс заведения за здравословно хранене с чия и спирулина, както и малък мемориал в чест на историческото дебаркиране на 7 юли 2020 г.