Григор Димитров заяви, че макар и загубил финала на турнира в Маями, се чувства победител заради положения труд и извървяния път на втория за годината Мастърс.

Той и шампионът Яник Синер, който го победи с 6:3, 6:1, размениха комплименти на награждаването, аплодирани от публиката на стадион "Хард рок", сред която имаше много българи.

„Яник, поздравления за теб и отбора ти. Играеш невероятен тенис от началото на годината. Специално е човек да те гледа, но не е толкова специално да се играе срещу теб, каза Григор Димитров. - Днес нямаше как да се противопоставя. Въпреки това, искам да се насладя на момента, защото през годините този турнир беше труден за мен. Най-после се справих добре тук."

"Да, не спечелих мача, но се чувствам победител заради вашата подкрепа. Бяха трудни две седмици, но съм много благодарен. Надявам се догодина да направим следващата крачка“, завърши Димитров, като в очите му пробляснаха сълзи.

Той благодари на екипа си, в който на "Маями оупън" бе баща му Димитър Господинов, редом до Джейми Делгадо.

Достигането до финала позволи на Григор от днес отново да е в топ 10 - за първи път след 2018 г. Той е девети, като измести Хуберт Хуркач, а от десетката изпадна Алекс де Минор.

Яник Синер, който от началото на годината има само една загуба, се придвижи с едно място напред, оставяйки зад гърба си Карлос Алкарас. Лидер е Новак Джокович.

„Григор, поздравления за теб и екипа ти. Прекрасно е, че отново играеш най-добрия си тенис, така пък италианецът се обърна към Григор, когато дойде неговия ред. - Понякога тренираме заедно в Монте Карло. Много е хубаво не само да играя с теб, но и да говоря с теб, да се уча от теб. Благодаря ти. Имаш невероятен екип зад себе си, който положи много усилия, за да постигнете този резултат.“

В Маями Григор Димитров победи трима играчи от топ 10 - Хуркач, Алкарас и Александър Зверев. Сега за него и останалите от елита започват турнирите на клей. През следващата седмица българинът ще играе на Мастърса край дома си в Монте Карло.