Висши европейски прокурори разследват твърденията за криминални деяния по преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на фармацевтичния гигант „Пфайзер“ Алберт Бурла, съобщи „Политико“.

Унгария се е присъединила към делото с жалба във връзка с ролята на Фон дер Лайен, твърдят пред изданието запознати. Полша е подала жалба миналата година, но после я е изтеглила, след като Доналд Туск е станал премиер.

Разследващи от Европейската прокуратура поели от белгийски прокурори разследването за намеса в обществените функции, изтриване на SMS-и, корупция и конфликт на интереси. Оглавяваната от Лаура Кьовеши институция, която има големи правомощия да разследва, преди това е проучвала доставките на ваксини. Досега обаче тя никога не е коментирала дали включва в това и Фон дер Лайен, отбелязва „Политико“, чийто репортери са получили достъп до текста на обвинението.

През 2021 г., в разгара на пандемията от COVID-19, ЕК и „Пфайзер“ подписаха договор, който бе окачествен като мегасделка. Той бе за доставката на 900 милиона дози произведена от компанията ваксина. Съществуваше опция за доставка на още толкова дози. Още тогава огромното количество предизвика въпроси и съмнения. Сдеката бе предоговорена, а броят на дозите – намален.

Въпреки многократните настоявания на медии и организации ЕК отказа да разкрие съдържанието на SMS-ите. Оттам дори не потвърдиха, че такива са разменяни.