Израелски любители водолази се натъкнаха на древно съкровище, най-голямото, открито досега по нашите земи, чиято цена все още никой не може да изчисли, съобщи днес говорител на израелската Служба по опазването и контрола на антики – IAA.

Става въпрос за 2000 старинни златни монети с общо тегло от 9 килограма.

Водолазите се натъкнали случайно на безценната находка при гмуркане в морето южно от Хайфа. Те съзрели блясъка на монети, доплували до тях и извадили на повърхността няколко шепи. Младите мъже първо решили, че става дума за монети без разплащаталена стойност, най-вероятно от игра по подобие на монополи. Те обаче бързо се убедили, че това е чисто злато.
Водолазите и за миг не се поколебали да подадат сигнал за съкровището, на което са се натъкнали. Те първо информирали шефа на водолазния им клуб. Той ги похвалил за честността и веднага се обадил в службата IAA.
От там тутакси разпоредили на мястото на откритието да бъдат изпратени професионални водолази.

Повиканите на помощ професионални водолази извадили всичките 2000 златни монети.

Те успели да извадят цялото количество от 2000 монети.

Според специалистите те са били заровени дълбоко под морското дъно. При последните бури то се развълнувало и така монетите били освободени от здравата пясъчна прегръдка.

Резултатите от първоначалната експертиза сочели, че съкровището датира от епохата на фатимидите, владели земите около днешния Израел от 909 до 1171 г. Според морския археолог Коби Шарвит най-вероятно съкровището е от потънал кораб, превозващ на борда си събрани данъци или от търговски плавателен съд, претърпял крушение. Фахимидите са богата шиитска династия, владяла по-голямата част от мюсюлманския свят от началото на X-и  до края на XII-и век. Те са вярвали, че произхождат от Фатима, дъщеря на пророка Мохамед и жена на Али, четвъртият халиф и първият имам на шиитите.

“Откритите златни монети са в превъзходно състояние, въпреки, че близо 1000 години са били на морското дъно”, заявява Робърт Коле, експерт по старинни монети към IAA.

От тази служба обявиха, че започва експедиция, която основно да проучи морското дъно в района на откритата безценна находка. Пак оттам изразяват гореща благодарност към водолазите откриватели: “Те са граждани за пример, които обичат страната си и нейната история. Те откриха злато, но всъщност сърцата им са златни.”