На извънредно заседание от 10:00 ч. Народното събрание ще разгледа на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (БНБ). Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.

Промените са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.

Преди пленарното заседание, от 9:00 ч., законопроектът ще бъде обсъден на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъдат назначени за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“. 

Промените са необходими, за да се изпълни процедурата по избор на служебен министър-председател, заложена с новите изменения в Конституцията. 

Президентът Румен Радев спря избора си на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер, който трябва да предложи правителство.

С измененията, в случай че някой от тях бъде назначен за служебен премиер, ще има възможност да ползва неплатен отпуск за периода, в който изпълнява новите функции. 

В мотивите е записано, че следва ръководителите на Централната банка да могат да извършват и друга дейност, освен преподавателска или да членуват в дружества, в които БНБ има участие, само когато са назначени за служебен министър-председател. След освобождаването им те ще могат да продължат мандата си, за който са избрани.