Нургюл Салимова започва на 4 април участието си в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто, Канада. Това е най-голямото предизвикателство в кариерата ѝ дотук.

Състезанието ще бъде открито в сряда, 3 април, и приключва на 21-ви, а победителката ще играе догодина срещу китайката Цзю Вънцзюн за световната корона при дамите.

Какво трябва да знаем за надпреварата в Торонто?

Участват осем жени, придобили право на участие от различни турнири на Международната федерация (ФИДЕ). Нургюл взе квотата с класирането си на финала за Световната купа в Баку през 2023 г. Тогава тя загуби драматично битката за титлата от Александра Горячкина (Русия), с която ще спори и сега.

Участничките ще играят два пъти помежду си - по веднъж с белите и черните фигури. Това означава общо 14 партии за всяка една.

Пределно ясно е, че Салимова познава всичките си опонентки, независимо от крехката си възраст. Първата ѝ съперничка на 4 април е украинката Анна Музичук, която Нургюл преодоля (също драматично) на полуфинал в Баку.

Родената край Търговище шахматистка влиза в турнира с рекорден за нея  ЕЛО рейтинг от 2432 т. След доброто ѝ представяне на Откритото първенство на Исландия българката за първи път премина границата от 2430. Това ѝ отрежда 36-о място в световната ранглиста при жените.

Тя е най-ниско поставена от осемте в Торонто, но на такива турнири това често не е от решаващо значение. Само тя не е в топ 15. Единствената друга шахматистка извън челната десетка е индийката Вайшали Рамешбабу (№15). 

Нургюл е най-младата - 20 г. В първия кръг тя ще излезе в черните фигури срещу Анна Музичук.

Наградният фонд на турнира е общо 250 000 евро. Паралелно ще върви и Турнирът на претендентите при мъжете. В него ще липсва най-добрият играч в света - Магнус Карлсен, който през 2022 г. отказа да защитава световната си титла заради "липса на интерес". Той бе нареден сред 8-те като носител на Световната купа и на други отличия, но отказа да се присъедини.

Като стана дума за пари - и предвид факта, че тази тема ще се повдига, участието на Нургюл Салимова е подсигурено изцяло по частен път - от голям спонсор. Държавата не дава средства, нито пък някоя от спорещите за власт федерации - притежаващата лиценз от Министерството на младежта и спорта БФШ 2022 (ръководена от Венета Петкова) и БСФШ (на Милен Василев и Антоанета Стефанова), призната от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз.

Програмата на Нургюл Салимова в Турнира на претендентките:

4 април, 1 кръг: Анна Музичук (Украйна) - Нургюл Салимова
5 април, 2 кръг: Нургюл Салимова - Лей Тинцзие (Китай)
6 април, 3 кръг: Вайшали Рамешбабу (Индия) - Нургюл Салимова
7 април, 4 кръг: Нургюл Салимова - Хумпи Конеру (Индия)
9 април, 5 кръг: Тан Чжони (Китай) - Нургюл Салимова
10 април, 6 кръг: Нургюл Салимова - Александра Горячкина (Русия)
11 април, 7 кръг: Катерина Лагно (Русия) - Нургюл Салимова
13 април, 8 кръг: Нургюл Салимова - Анна Музичук (Украйна)
14 април, 9 кръг: Лей Тинцзие (Китай) - Нургюл Салимова
15 април, 10 кръг: Нургюл Салимова - Вайшали Рамешбабу (Индия)
17 април, 11 кръг: Хумпи Конеру (Индия) - Нургюл Салимова 
18 април, 12 кръг: Нургюл Салимова - Тан Чжони (Китай)
20 април, 13 кръг: Нургюл Салимова - Катерина Лагно (Русия)
21 април, 14 кръг: Александра Горячкина (Русия) - Нургюл Салимова

На първо място е поставена шахматистката с белите фигури. По две са представителките на Китай, Индия и Русия, по една от България и Украйна.