Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че израелските удари срещу консулството на ислямската република в Дамаск "няма да останат без отговор", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ден след ден ставаме свидетели на укрепването на съпротивителния фронт и на отвращението и омразата на свободните народи към нелегитимния характер" на Израел "и това подло престъпление няма да остане без отговор", добави иранският президент. 

Раиси осъди "нечовешкия, агресивен и подъл акт на нашествие", определяйки го като "грубо нарушение на международните правила".

Пекин също осъди удара по консулския отдел на иранското посолство в Дамаск, при който предишния ден в сирийската столица загинаха единадесет души, като припомни неприкосновеността на дипломатическите сгради.

"Китай осъжда това нападение", заяви говорителят на китайската дипломация Ван Вънбин. "Сигурността на дипломатическите институции не може да бъде нарушавана и суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат зачитани", добави той.

Нападението бе коментирано и от Европейската комисия.


“В тази изключително напрегната ситуация в региона от огромно значение е да се демонстрира сдържаност, тъй като не е в ничий интерес допълнителна ескалация”, заяви Петер Стано - говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Той акцентира върху факта, че на прицел е било консулството, което е дипломатическа структура.

Опасенията, че отговорът на Иран може да доведе до разрастване на войната в Близкия изток, днес заемат централно място в западния печат, предаде БТА. В. "Ню Йорк таймс" пише, че убитите ирански военни са ръководели тайните операции на Иран в Близкия изток. При въздушните удари загинаха трима ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и четирима офицери.

Един от тях е Реза Сахеди, старши командир в "Кудс", който е ръководил тайните им военни операции в Сирия и Ливан. Загинал е и заместникът му - генерал Мохамед Хади Хаджриахими, както и генерал Хосейн Аман Алахи, който е отговарял за военните операции на "Кудс" в региона. 

Според двама представители на КГИР въздушният удар е бил нанесен в момент, в който е имало тайна среща между служители на иранското разузнаване и палестински бойци, сред които и лидери на подкрепяната от Техеран палестинска групировка "Ислямски джихад". 

Израел и Иран се разминават в коментарите си за точното предназначение на атакуваната сграда. Иран казва, че тя е част от комплекса на дипломатическата му мисия в Сирия. Сирийският посланик в Иран Шафик Даюб също заяви, че е била поразена дипломатическа сграда, което е "явно и пълно нарушение на всички международни конвенции и норми".

Израел обаче твърди, че сградата се е използвала от КГИР, което я прави легитимна военна цел, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Според Али Ваез, експерт по въпросите на Иран от неправителствената организация "Международна кризисна група", атаката на дипломатически обект е равносилно на нападение срещу Иран "на негова собствена територия". Ако иранските власти не предприемат ответни действия, това ще подкопае военното им присъствие в Сирия. Но ако отговорят, те ще попаднат в капана, който според тях Израел им е заложил, за да влязат в пряка война, допълни Ваез пред "Ню Йорк таймс".

В петък Израел нанесе въздушни удари по обекти край северния сирийски град Алепо, припомня изданието. Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права при тази атака са загинали 36 сирийски военнослужещи, седем бойци от "Хизбула" и един сириец, член на проиранска милиция. Това бе едно от най-тежките израелски нападения в страната от години, отбелязва американското издание.

Британският в. "Телеграф" обръща внимание на ситуацията в Северен Израел, където хиляди хора са евакуирани заради осъществяваните и от двете страни нападения по израелско-ливанската граница. Правителството на Бенямин Нетаняху е подложено на все по-силен натиск да постигне споразумение, което да гарантира прекратяването на огъня с "Хизбула" или да нахлуе в Ливан, за да спре атаките, посочва изданието.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант в петък обеща да разшири операциите срещу "Хизбула" "в Бейрут, Дамаск или на по-далечни места", като думите му очевидно са в отговор на критиките към правителството, отбелязва "Телеграф".

Ливанската шиитска групировка се зарича да ще продължи да обстрелва северната част на Израел, докато не спре войната в ивицата Газа, но според много анализатори "Хизбула" избягва действия, които биха могли да доведат до ескалация на цикъла от нападения и прерастването им в пълномащабна война. 

В. "Файненшъл таймс" също се спира на въпроса какви могат да бъдат последиците от вчерашната израелска атака в Дамаск. 

От октомври насам подкрепяните от Иран сили в региона, наричани от Техеран "ос на съпротивата", си разменят удари с Израел и атакуват американски сили и бази в Близкия изток, което засили опасенията от избухването на по-широк конфликт, посочва изданието. 

След като в началото на годината при  атака с дрон срещу американска военна база на йорданско-сирийската граница бяха убити трима американски военнослужещи, през последните седмици Техеран се опита да намали напрежението. През януари висши американски и ирански служители проведоха непреки разговори и двете страни показаха признаци на опит за деескалация на военните действия, припомня "Файненшъл таймс". 

Санам Вакил, ръководител на програмата за Близкия изток в мозъчния тръст "Чатъм хаус", заяви, че вчерашната атака е "най-сериозната проява на ескалация, водена от съзнателното намерение Иран да бъде поставен в отбранителна позиция".

"Войната на Израел не е само срещу "Хамас", тя е ясно насочена към целта да се удари цялата ос на съпротивата, за да се отслабят редица групировки", посочи Вакил.

По думите му Техеран е показал, че не иска пряк конфликт с Израел и САЩ, но ударът по иранската дипломатическа мисия може да го "принуди да действа".

"Израел смята, че усилията за сдържане на Иран са ефективни и е готов да поеме риска от война, с която значително да влоши положението на Иран и "Хизбула", каза Емил Хокайем, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Тези изчисления ще работят до един момент, но след това ще станат катастрофални", допълни Хокайем, цитиран от "Файненшъл таймс".