От 1 юли в Германия ще отворят врати "канабис клубове" - дружества с нестопанска цел, в които могат да се включат до 500 души, с което ще имат право да си купуват солидни количества марихуана всеки месец, напълно законно.

Това стана след като вчера Бундестага узакони употребата на растението за пълнолетни.

Всеки ще може да притежава до 25 грама трева, да отглежда до 3 растения. Като член на канабис клуб ще може да си купува до 25 грама на ден или 50 грама на месец - с ограничение за младежите под 21, което е 30 грама на месец. Разбира се, всеки може да членува само в един клуб.

Целта на легализацията е да се намали черният пазар на растението, да се осигури по-качествен продукт и да се освободи човекочасове време за полицията, които ще могат да вложат в разследването на по-тежки престъпления.

Легализацията бе повод за празнуване вчера и днес в Германия, третата държава в ЕС след Малта и Люксембург, която легализира марихуаната за лична употреба. Редица други държави обаче са де юре или дефакто декриминализирали консумацията на растението. Реално нищо няма да се промени за ежедневните потребители.

Законовата промяна предизвика остра реакция от германските християндемократи - които обявиха, че това ще "съсипе младежта" и че ако спечелят следващите избори, ще отменят легализацията. Но дори и това да стане, ХДС ще трябва да се коалира с една от партиите, които подкрепиха изменението в закона. Смята се, че декриминализирането или легализирането на леки наркотици не води до увеличена употреба сред младежите.