Изненадваща оферта от Африка. Ботсвана иска да дари 20 000 слона на Германия! Причината? Дипломатическо недоволство, предизвикано от германските Зелени.

Зелената партия в Германия настоява да се забрани на ловците да внасят трофеи от Африка. Ботсвана се обяви против това. Африканската страна страда от свръхпопулация на слонове след десетилетия на успешно опазване на вида. Тя гледа на животните като на "ресурс", а на контролирания лов - като на "устойчиво използване". Африканците се оплакват, че министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке не иска и да чуе нищо по този въпрос и усеща "расистки тенденции".

Президентът Мокгвеци Масизи направи изявление днес.

„Ако Зелените в Германия знаят по-добре, те и Лемке трябва да покажат как се живее със слоновете без лов. Предлагаме им 20 000 диви слона за Германия. Това не е шега", казва Масизи пред вестник „Билд“.

Подобно депортиране не е нещо необичайно, обяснява президентът. Ботсвана (която в момента разполага с повече от 130 000 слона, към които всяка година се прибавят още 6000) вече е предала 8000 от тях на трансграничния резерват "Каванго-Замбези" на Ангола, а Мозамбик предстои да вземе своята квота от най-едрите сухоземни бозайници.

"Бихме искали да отправим същото предложение към Федерална република Германия. Няма да приемем "не" като отговор."

Масизи очаква с нетърпение Германия да помогне.

"Можете сами да видите какво е да имате толкова слонове", заяви президентът и подчерта, че е сериозен по отношение на подаръка.

Сериозен е и по отношение на това как хората в страната му са тъпкани до смърт от слонове ("ужасна гледка"), реколтата е унищожена, а селата - опустошени. Ловът е средство за контролиране на популацията. Ботсвана предоставя 40 % от територията си за диви животни. Това е напълно достатъчно, казва Масизи. Лемке и Зелените не разполагат с животните "в задния си двор, за да се уверят, но Ботсвана може да промени това!“

Условие за подаръка

Условието на президента е слоновете да се движат свободна из горите на Германия.

"Искаме нашите слонове да се движат свободно. Германското време е достатъчно лошо за тях", казва Масизи.

Той иска да "разбере как ще постъпи след това г-жа Лемке". Фактът, че тя иска да забрани вноса на трофеи, насърчавал бедността и бракониерството.

"Много е лесно да седиш в Берлин и да имаш мнение по нашите дела в Ботсвана. Ние плащаме цената за това, че опазваме тези животни за света - и дори за партията на Лемке", заявява Масизи.

Африканците са в пререкания със Зелените от седмици 

Според Ботсвана министърката се държи като слон в стъкларски магазин.

След среща с г-жа Лемке в Берлин министърът на околната среда на Ботсвана бил бесен: "Зелените гледат на нас с презрение", казва той и говори за "фундаменталисти, които са водени от идеология".

И още:

"Бих искал г-жа Лемке, която дълбоко уважавам, да отдели време, за да приеме фактите и науката. Ако толкова много ги харесвате (слоновете - бел. ред.), то моля приемете този подарък от нас. Трябва да живеете с животните по начина, по който се опитвате да ни кажете".

Той също така покани министърката още веднъж да посети Ботсвана, за да разгледа въпроса за опазването на дивата природа. Неговата страна правела повече за това "от всяка друга в света".