На фона на харчовете от близо 2 млн. лв. за рекламно лого на България, което се оказа изумително сходно с това на Киргизстан, днес стана ясно, че страната ни ще си отбележи сама нова черна точка като пропусне тазгодишното издание на световното престижно изложение ЕКСПО в Милано. А причината е съвсем лаишка - забавяне при обществените поръчки.

Решението страната ни да се включи и през 2015 г. във фестивала, решение едва ли не протоколно, бе взето в мандата на кабинета "Орешарски" - на 14 февруари м. г. Днес обаче, година по-късно, кабинетът "Борисов" го отмени. А като мотив за отмяната бе записано: "изключителното забавяне през миналата година на подготовката".

"Сроковете, изисквани за различните процедури съгласно Закона за обществените поръчки, не позволяват успешното им провеждане до началото на изложението. Доколкото изразходването на бюджетни средства от държавните институции е подчинено на българското и европейското законодателство в областта на обществените поръчки, за да се осигури конкуренция на пазара на услуги, доставки и строителство, българската страна не може да си позволи нарушение на правилата на свободния пазар с предоставяне на необосновано предимство на определен изпълнител", се посочва в решението от днешното заседание на Министерския съвет.

Изложението ще се проведе в интервала от 1 май до 31 октомври, т. е. стартира след малко повече от два месеца. Тази година то ще протече под мотото "Да изхраним планетата, енергия за живот", а по данни на организаторите потвърждение, че ще участват са дали 145 държави, очакваният брой посетители е около 20 милиона души.

Взимайки решението за участие правителството на Пламен Орешарски определи като "национален генерален комисар на българското участие" министърът на земеделието. Негова задача бе да утвърди програма и да предприеме необходимите действия по реда на Закона за обществените поръчки за възлагане на подготовката, организацията и изпълнението на българското участие.

"Включването на България в ЕКСПО Милано 2015 дава възможност на страната ни да покаже своя потенциал в областта на земеделието и храните и е продължение на провежданата от правителството активна и последователна политика, насочена към привличане на чуждестранни инвеститори", се казваше в решението от февруари миналата година.

Отделно, бе изчислено, че за представянето ще са ни нужни около 5 млн. лв. Тогава бяха отпуснати 2,5 млн. лв. от тях (за подготовката в рамките на 2014-а).

Какво се случва към днешна дата, кой е забавил поръчките при положение, че подготовката е протичала при двама земеделски министри - Димитър Греков и на служебния Васил Грудев, и изразходвани ли са някакви пари по неосъществената иначе реклама за българия на престижния форум, чака се официален отговор от министерството на земеделието.

От там обясниха неофициално пред Клуб Z, че е имало възложена обществена поръчка за проект на павилиона, но така и не са получили отговор от изпълнителя докъде е с работата, като самият павилион трябвало да бъде изпратен за одобрение и на организаторите.

За дизайна са били предвидени 66 000 лв. без ДДС, а за самото строителство - малко над 2 млн. лв.

В действителност има възложена поръчка за дизайн. Спечелилата фирма е "Иво Петров - Архитекти" ООД.

Но според МЗХ плащания не е имало по дизайна и строителството, защото сроковете са били изпуснати. Имало е и извършени обаче някакви други плащания. Все още чакаме отговор какви и за какво са били те.