Случва се по време на война.

Така премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира убийството на седем хуманитарни работници в Газа след въздушни удари на израелската армия.

"Случват се такива неща по време на война. Ние проучваме щателно, поддържаме контакт с правителствата и ще направим всичко, за да гарантираме, че няма да се случи отново".

Жертвите са представители на хуманитарната организация World Central Kitchen (WCK - "Световна централна кухня"). Сред тях има граждани на Обединеното кралство, Австралия, Полша и Палестина, както и двоен гражданин на САЩ и Канада.

Главната изпълнителна директорка на WCK Ерин Гор обяви, че екипът на организацията "пътуваше в зона, където няма конфликт, в две бронирани коли, брандирани с логото на WCK".

"Въпреки координирането на движенията с IDF, конвоят беше ударен, докато напускаше склада в Дейр ал-Балах, където екипът беше разтоварил повече от 100 тона хуманитарна хранителна помощ, докарана до Газа по морски път", изтъкна тя.

"Това е не само атака срещу WCK, това е атака срещу хуманитарните организации, появяващи се в най-тежките ситуации, когато храната се използва като оръжие за воюване. Това е непростимо", добави Гор.

"Хамас" твърди, че над 32 000 души са били убити от началото на израелската военна кампания в ивицата Газа на 7 октомври. По данни на Тел Авив убитите бойци на терористичната организация и на други групировки са повече от 9000.

Светът: Искаме обяснение

Множество държави критикуваха израелския удар срещу хуманитарните работници. 

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обяви, че е "шокиран и натъжен" заради смъртта на поне един британски гражданин при атаката.

"Очевидно има въпроси, на които трябва да се отговори", подчерта той.

Великобритания извика днес посланичката на Израел в Лондон Ципи Хотовели във връзка с удара, при който загинаха хуманитарни работници в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на официално изявление на британския министър за развитието и за Африка Андрю Мичъл. 

"От името на правителството категорично осъждам ужасяващото убийство на седем хуманитарни работници на "Световната централна кухня", сред които и трима британски граждани. Изисках бързо и прозрачно разследване, споделено с международната общност, и търсенето на пълна отговорност", заяви Мичъл.

Същевременно външният министър на Великобритания Дейвид Камерън написа в Х, че е говорил с израелския си колега Израел Кац, за да подчертае, че въпросните смъртни случаи са "напълно неприемливи".

"Израел трябва незабавно да обясни как се е случило това и да извърши мащабни промени, за да гарантира сигурността на хуманитарните служители, работещи на място (в Газа)", гласи публикацията на Камерън.

Призив за спиране на военните действия отправи ирландският външен министър Мишел Мартин.

"Ужасен съм от смъртта на хуманитарни работници по време на израелски удар - убити, докато предоставят животоспасяваща помощ на хората в Газа. Необходима е пълна отчетност. Това отново демонстрира необходимостта от незабавно прекратяване на огъня, за да се защитят цивилните и да се осигури пълен хуманитарен достъп".

В публикация в X полското външно министерство поднесе съболезнования към семейството на полския хуманитарен служител, който бе сред убитите при атаката.

"Полша възразява срещу незачитането на международното хуманитарно право и защитата на цивилни лица, включително хуманитарни работници", посочиха от министерството.

Белият дом заяви снощи, че е "съкрушен" от смъртта на доброволците.

"Съкрушени сме и дълбоко обезпокоени от удара", заяви в "Екс" говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. "Хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, тъй като те предоставят помощ, от която има отчаяна нужда", подчерта тя. "Ние настояваме Израел незабавно да разследва случилото се".

Въздушният удар на Израел в Газа бе осъден и от външната министърка на Канада Мелани Жоли, която настоя за подробно разследване.

"Канада очаква да бъде поета пълна отговорност за тези смъртни случаи и ще заяви това на израелското правителство. Удари по служители на благотворителни организации са изцяло неприемливи", написа  Жоли.

Германската външна министърка Аналена Бербок също призова днес Израел да "проведе бързо и задълбочено разследване"