Потресаваща история, при която полицай от Пловдив е в ареста след кражба на вещи от запечатан склад - собственост на обвиняеми, разказа бТВ днес.

Помещението, от което е извършена кражбата, е на арменско семейство, което пък беше арестувано за продажба на строителни инструменти с фалшиви стикери и неотговарящи на марката.

Предисторията

През януари полицията в Пловдив задържа арменската фамилия, която е обвинена, че е ОПГ за данъчни измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки (иначе казано - ментета, б.р.).

Пред телевизията те твърдят, че не знаят точно колко инструменти са иззели от базата им.

"В базата имаше много. Те изземваха до един момент, после просто спряха да изнасят оттам..."

Задържано е цялото семейство, после се оказва, че са арестували и част от клиентите на едро, ракзава съпругата на главния обвиняем Елисавета Карамфилова. От 11 първоначално задържани и към днешна дата в ареста остават обвияеният като организатор на ОПГ и още четирима .

По думите на жените, фирмата се занимава с тази дейност от 4 години. Складовете със стока остават - както е по закон - запечатани в рамките на досъдебното производство.

Преди дни обаче последвало ново задържане - този път не на някой от обвиняемите, а на полицай от специализираните полицейски сили (СПС), чиято отговорност е да пазят местопрестъплението.

Пред бТВ говорят жената и сестрата на главния обвиняем в организираната престъпна група, които са на свобода срещу парична гаранция.

След обиските в базата, Икономическа полиция запечатала складовете, в които се намират инструментите. Жените от арменската фамилия разказват, че са станали свидетели на поредица от кражби от стоката им. По думите им първата кражба се осъществява в работен ден в присъствието на Икономическа полиция, която извършва оперативни действия.

Казват, че единият, който ги ограбил, е бил поемно лице при действията по претърсване и изземвано (жените много чинно са наснимали всичко - на кадрите им се вижда сива Тойота, защото явно "умникът" е дошъл с частната си кола, б.р.).

„Един ден, отивайки към базата си вдигнах главата и една кола беше паркирана непосредствено до единия склад до вратата и поглеждайки в колата имаше наша стока, кашони, торби, и кашоните бяха покрити с яке. При което веднага се обадих на 112 и в този момент, докато се обърна, човекът излезе от базата по най-бързия начин. Този човек след около 4-5 дена отново се връща на работа, отново в ролята на поемно лице“, разказват жените.

Назначена е полицията от СПС, които на смени да охраняват веществените доказателства.

Сестрата на обвиняемия разказва как преди дни засича на място и един от полицаите да изнася артикули от склада.

„В тази кола вътре имаше стока, отгоре на тавана също гнездото от люлка, защото в колата имаше градинска люлка. Отново наша стока. При което слезнах от колата и влезнах в базата. Естествено звъннахме на 112“, казва Нона Ховсепян.

Двете са наснимали надълго и нашироко полицая как е натоварил на частния си мерцедес градинските ратанови люлки. Както и имат кадри как,  след като вдигат шум, униформеният започва да ги... разтоварва лично и да ги връща в склада.

На място след сигнала им пристигат криминалисти от 2-ро РУ и от Вътрешна сигурност. Това става с трудност, тъй като първоначално от 112 им отогваряли настоятелно, че именно там има екип на Специализираните полицейски сили. Как да обясниш, че именно патрулът е проблемът.

От районната прокуратура заявяват пред бТВ:

„Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за опит за кражба, извършена от длъжностно лице на чужда движима вещ – градинска ратанова люлка, с намерение противозаконно да я присвои. На място незабавно е пристигнал полицейски екип и следовател, който е извършил действия по започване на разследването. Към настоящия момент разследването продължава с извършване на разпити на свидетели. Изясняват се възникнали противоречия относно фактическата обстановка по случая. По досъдебното производство на този етап не са повдигнати обвинения“.

Полицаят е задържан.