Днес към Калояново от германския град Солинген тръгват четирите ковчега на убитото преди седмица в пожар българско семейство. Бащата Кънчо Жилов - на 29 години, майката Катя - на 28 години и двете им дъщери – двегодишната Галя и тримесечната Емилия изгоряха в дома си при палеж на сградата, в която са живеели.

Според германските власти огънят е започнат умишлено – това става ясно от откритата ускорителна за разгаряне на огъня течност, разлята навсякъде около дървеното стълбище в сградата. Пожарът го е изпепелил за минути и българското семейство се оказало в капан - то живеело на таванския етаж. Бащата успял да звънне по телефона за помощ, извикал: „Горим, горим“ и след това връзката била прекъсната. Това пише днес в. „Билд“.

Около 300 гости, поканени от общността, се събраха на мястото на бъдещата джамия в Золинген във вторник, за да изпратят българската фамилия. Телата на загиналите бяха положени в четири ковчега и бяха отслужени молитви за семейството.

Само няколко седмици в Германия

Българското семейство е било в Германия само от няколко седмици. В Солинген, област Бергише Ланд (Северен Рейн-Вестфалия), те успяват да се настанят в апартамент на последния етаж на жилищен блок, в който живеят почти изцяло мигранти и в който преди около две години вече е имало пожар.

Миналата неделя четиримата са били на гости на роднини в Гелзенкирхен. Младият баща е отказал предложението на братовчеда на Кънчо да прекарат нощта там. Вечерта младото семейство се връща в Солинген, което се оказва фатална грешка.

Огнен ад през нощта

Докато обитателите спят, един или повече извършители разпръскват запалителна течност в коридора на сградата и я запалват. Дървеното стълбище подействало като комин, а пламъците си проправили път нагоре от първия етаж със светкавична скорост. Когато алармите за пожар се включили, пътят за бягство на семействата на третия етаж и на тавана вече бил блокиран.

Едно тричленно семейство на третия етаж скача през прозореца, за да се спаси и всички са сериозно ранени.

Кои са подпалвачите? Не е ясно. Според прокурора Хериберт Кауне-Гебхард разследванията продължават във всички посоки. Арестуваният междувременно заподозрян (21 г.) е бил освободен поради липса на доказателства.

Много от жертвите бяха почетени в четвъртък. В събота градът и семействата на жертвите поканиха хората на мълчаливо шествие до изгорелия жилищен блок. Стотици се отзоваха на призива.

Днес в 10 ч. започна последното пътуване на семейството към българската родина. Там семейството ще бъде погребано заедно в родното им село Калояново. Много жители на Калояново откликнаха още в първите часове на инициативата за събиране на средства за подпомагане на семейството и близките им, както и за пренасяне на телата им към България. Само за два дни скоростно се събра сумата от 1252,74 лв.

Тъй като в сградата са живеели само чужденци, всички в града се съмняват, че палежът е заради ксенофобия. Германските власти засега отхвърлят тази версия. Турските власти протестираха вече и настояват за бързо разследване и изясняване на случая. Българските власти обаче досега не са коментирали трагедията. Отделни политици изказаха съболезнования, но българското външно министерство мълчи.

11 българо-немски организации и сдружения в Северен Рейн-Вестфалия, отскоро обединени в съюз, изразяват болката и съчувствието си в писмо до медиите и призовават разследващите органи „да проведат бързо, адекватно и прозрачно разследване на подпалването.“ Подобни призиви идват от доста мигрантски организации.

Пожарът отваря стара травма в Германия. Точно в Солинген преди 31 години пет жени и момичета от турски произход са убити при палеж в Солинген. Това беше най-сериозният расистки акт след месеци на нападения срещу бежанци и мигранти.

През нощта на 28 срещу 29 май 1993 г. в Солинген е извършен палеж, причинен от четирима десни екстремисти, установяват властите. 28-годишната Гюрсун Индже умира, след като скача от таванския прозорец на къщата. 18-годишната Хатидже Генч, 9-годишната Хюля Генч, 4-годишната ѝ сестра Сайме и 12-годишната Гюлюстан Озтюрк, която е дошла на гости от Турция, загиват в пожара. Четиримата извършители са арестувани, но вече са освободени предсрочно заради добро поведение. На 25 май 2023 г., малко преди 30-годишнината от трагедията, трима от осъдените - Феликс Кьонен, Маркус Гартман и Кристиан Буххолц, нарушават мълчанието си, публично обявяват невинността си и осъждат престъплението.

Пожарът в Солинген преди 31 години стана причина за сериозни дискусии в германското общество и признание, че хората от турски произход в страната не са само временно на работа, а равноправни германски граждани.