Германската федерална криминална служба е открила предполагаем склад за оръжие на Хамас в България, съобщи „Ди Цайт“.

„Дойче веле“, „Шпигел“ и ARD потвърждават информацията. Според медиите службите са открили снимки на няколко пистолета, пълнители и други части за оръжия в мобилния телефон на един от заподозрените членове на „Хамас“, арестуван в средата на декември, и по тях са стигнали до склада.

Цифровите данни на снимките са отвели разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво, пише „Шпигел“. Българската полиция е успяла да намери оръжията. За някои от тях се твърди, че са ръждясали.

Мъжете, арестувани в Германия и Нидерландия през декември, са заподозрени, че са търсили тези оръжия от името на „Хамас“. Според твърденията на федералната прокуратура те са искали да пренесат оръжията в Берлин и оттам да ги използват за извършване на нападения срещу еврейски институции в цяла Европа.

Те са 45- и 41-годишните палестинци Абделхамид Ал А. и Ибрахим Ел-Р., и двамата родени в Ливан, 34-годишният египтянин Мохамед Б. и 56-годишният холандски гражданин Назих Р., пише „Дойче веле“, позовавайки се на ARD.

Първоначално следователите са търсили в Полша

Според федералната прокуратура през октомври мъжете са търсили земното депо няколко пъти в Германия - без успех. Според „Шпигерл“ германските следователите първоначално са подозирали, че оръжията са били скрити в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували многократно до там.

Както обясни федералната прокуратура в края на 2023 г., и за четиримата заподозрени се твърди, че от години са членове на „Хамас“, участвали са в дейностите на организацията в чужбина и са имали тесни контакти с лидерите на военното ѝ крило. В момента са задържани.

Групи като терористичната милиция "Ислямска държава" и "Ал Кайда" в момента все по-често призовават за нападения срещу израелски и еврейски обекти по целия свят - както и срещу поддръжници на Израел. Призивите са следствие от терористичните нападения на „Хамас“ в Израел на 7 октомври и последвалите израелски атаки в ивицата Газа.