Руски дронове поразиха рано тази сутрин многоетажни жилищни сгради и частни домове в Харков, втория по големина град в Украйна. Най-малко четирима души загинаха, включително трима спасители, поразени при повторно нападение на мястото на една от атаките, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Областният управител Олег Синегубов заяви в социалната мрежа "Телеграм", че жертвите са четири, а ранените десет, единият от които е в тежко състояние.

По думите на кмета Игор Терехов е имало общо пет удара с дронове. При един от тях е причинен пожар, част от сграда е рухнала, а най-малко три превозни средства са тежко пострадали.

Снимки и кадри в интернет показват противопожарни екипи, които се опитват да достигнат с пожарникарски стълби разрушените жилища по най-горните етажи на високи жилищни блокове.

Терехов каза пред украинската телевизия, че са установени признаци на живот у човек, затрупан под развалините.

Според украинската телевизия при един от ударите са пострадали тежко жилищата на три от етажите на 14-етажна сграда. Медията допълва, че работата на спешните екипи е била забавена поне с час заради опасения от възможни нови удари.

Харков е честа мишена на руски нападения с ракети и дронове, отбелязва Ройтерс. При ракетна атака по-рано този месец срещу промишлен район бяха убити петима души.

Терехов заяви, че в някои части на града са възможни прекъсвания на електричеството.