"Всички деца, които са загинали в река Лимса герои, те ни обединиха и смириха."

Това каза преди началото на заупокойната литургия в Свищов днес Георги Манзаров, баща на Юлиан - момчето, което губи живота си пред 20 години, докато се опитва да помогне на други деца, попаднали във водния капан на придошлата река Лим на границата между Сърбия и Черна гора.

Точно преди 20 години, тогава Цветница, автобус с български деца, които се връщат от екскурзия в Дубровник през столицата на черна гора Подгорица, пада в реката. 

Групата е от 34 ученици и 16 възрастни, повечето са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22.00 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство, автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

18-годишният Манзаров, млада футболна надежда на Свищов, е и най-голямият от загиналите - помагал е на по-малките.

"Всяко дете е направило крачка встрани, за да може неговото другарче да бъде спасено. Всички деца са герои. За 20 години се научихме да живеем така.

Всяка година на 4 април сме тук, всяка година сме в Черна гора, всяка година изказваме благодарност на хората, макар, че нашите деца не бяха спасени. Но благодарим на спасителите и на хората от Черна гора.

Да не забравяме, че катастрофата донесе и сякаш едно помирение на Балканите. 7-8 години след войната мюсюлмани, християни, католици, тези деца сякаш смириха нашите общества, смириха всички, които воюват", каза още Георги Манзаров, цитиран от БНТ.

Близките на загиналите деца почитат паметта им с литургия и панихида в изградения от фондацията „Ангели от Лим“ параклис „Свети Дух“ на гробищата в Свищов.

"Родителите от фондация "Ангели от Лим" ни обедини съдбата, Господ, децата ни обединиха...

Ние сме на различно интелектуално, материално, духовно ниво, но се обединихме заедно и ето 20 години ние съществуваме. Смъртта на нашите деца е осмислена и доведе до това, че нашето общество трябва да обърне внимание на децата си, защото никой не знае какво утре може да се случи с тях", каза още Георги Манзаров.

Всяка година почернените родители от името на фондацията с техни лични средства разпределят стипендии на талантливи деца или подпомагат деца в семейства със затруднено финансово положение в крайдунавския град.

"Нас ни тормози това, че с лека ръка позволяваме да загиват нашите деца. Позволяваме като общество да гинат не само в катастрофи, но и с наркотици и с всякакви такива неща. Възпитанието на нашите деца липсва и ние като родители това нещо го позволяваме.

Смятам, че това е едно престъпление на нас - големите към нашите деца. И това след време ще даде отражение какво общество изграждаме", казва още бащата на покойния Юлиан.

Да си припомним

Ето и тъжната последователност на събитията оттогава, припомнена в сайта, посветен на Юлиян - manzarov.com

Към 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците.

Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра.

38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва напът за болницата в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете.

Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ.

До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани:

1. Александра Маринчева Гергова – 17 г.
2. Антония Тодорова Братова – 14 г.
3. Боряна Петкова Петкова – 11 г.
4. Валентин Христов Маринов – 14 г.
5. Виктор Николаев Маринов – 14 г.
6. Глория Хараламбиева Георгиева – 11 г.
7. Женя Ангелова Ангелова – 11 г.
8. Лора Илиянова Николова – 14 г.
9. Светослава Светославова Пантелеева – 12 г.
10. Юлиян Георгиев Манзаров – 18 г.

Издирването на Светослав Радев Колев – 15 г. и Антоана Венциславова Евтимова – 13 г. все още продължава.

На 7 април в Свищов пристига траурният кортеж с тленните останки на десетте българчета.

На 8 април в 10 часа започва общоградското поклонение пред тленните останки на осем от загиналите деца в Съборната църква "Св.Троица" в Свищов. В 12 часа траурната процесия преминава през центъра на града до гробищния парк. Телата на осемте деца са положени в съседни гробове. В 13:30 часа се извършва траурната церемония в съседното село Царевец, където са погребани другите две деца.

На 25 април водолази откриват тялото на Светослав Радев Колев в близост до брега, на около 40 км от мястото на катастрофата.

На 28 април, към 12 часа траурната процесия с тленните останки на Светослав се отправя от храма "Света Троица" по главната улица към гробищния парк. По волята на родителите, тялото му е положено в семеен гроб, където преди осем години е погребан неговия брат.

На 4 май, на около 3 км от мястото, където е намерен Светослав, българските спасителни екипи намерат и тялото на Антоана Венциславова Евтимова.

На 6 май, в 12 часа започват поклонението и опелото в Съборната църква “Св.Троица”, в 14 часа потегля траурната процесия. Свищов и цяла България се прощават с Антоана - последното дете, загинало в мътните води на река Лим.

За виновен за трагедията e признат единият шофьор - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му беше намалена на 4 години.

На 13 декември 2017 г. шофьорът Илия Измирлиев беше намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.