Димитър Главчев заяви, че ще бъде готов със състав на Министерския съвет до края на деня. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Радев допълни, че утре предстоят консултации с посочения за служебен премиер Димитър Главчев и представители на парламентарно представените политически сили.

"Наред с отдавна планираните известни избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори две в едно", каза президентът.  

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност.

"Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев. 

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава. 

Президентът Румен Радев посочи още, че от готовността на комисията да организира прозрачни и честни избори зависи след тях да има легитимни институции.

"Призовах ви към тази среща, за да уточним предварително вашата реална готовност – какви са ползите, какви са ограниченията при избори две в едно. Имате ли готовност към основния вариант, към който призовах г-н Димитър Главчев? Това е избори две в едно на 9 юни", попита президентът ръководството и членовете на ЦИК.

Радев допълни, че предстои сериозно изпитание, но ЦИК трябва да представи своите аргументи, за да може да бъде взето крайното решение и да бъдат издадени указите и за европейските избори, и за национален парламент. 

Избори за национален парламент на 2 юни са невъзможни, категоричен беше президентът Румен Радев. 

"Най-важното е да потвърдите, че вие може да се справите, чисто организационно и технологично, за избори две в едно на 9 юни. Мен това ме интересува", каза още Радев. 

Мисля, че ще се справим с избори две в едно, каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща при президента Румен Радев. Разлика от една седмица за провеждането на изборите ще доведе до сериозни затруднения в работата на ЦИК, посочи тя. 

"Ако изборите са на една и съща дата, това от една страна ще спести една част от разходите, но не всички, тъй като имаме два вида избори – за Европейски парламент и избори за Народно събрание", коментира Камелия Нейкова.