Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха отпускането на помощ в размер на 41 милиона евро за въоръжените сили на Молдова.

Мярката е за период от 40 месеца и с нея ще бъде финансирано осигуряването на несмъртоносно оборудване в сферите на мобилността, въздушното наблюдение, радиоелектронната борба и логистичното оборудване.

Помощта е в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Тя трябва да позволи на молдовската армия да засили оперативната си ефективност, да ускори изпълнението на стандартите и съвместимостта в ЕС и по този начин по-добре да защитава цивилното население при кризи и извънредни ситуации. Ще бъдат засилени и способностите на страната, що се отнася до участието и във военните мисии на ЕС в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСП).

Помощта бе поискана от властите в Кишинев през февруари 2023 г. ЕС се ангажира да помага на Молдова в справянето й с последиците на руската агресия срещу съседна Украйна, както и да укрепи своята устойчивост, сигурност и стабилност на фона на дестабилизиращите действия на Кремъл.