Парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., които предвиждат да има великденска добавка от 75 лв. за над 500 000 пенсионери. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 145 народни представители, двама от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бяха „против“ и 26 се въздържаха, отново от ПП-ДБ.

В него се посочва, че ще се осигурят средства в размер на 40 млн.лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин, във връзка с предстоящите великденски празници, ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Предложените от „Възраждане“ промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. еднократната великденска добавка да е от 100 лв. за всички пенсионери, бяха отхвърлени. 

"Тези добавки не може да бъдат подкрепени, защото това, което искаме е трайно увеличение на пенсиите", заяви Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) по време на дебатите.

Той каза, че не може да обясни на тези 1,5 милиона български граждани, които получават пенсия над линията на бедност, защо те няма да получат.

"Не можете да си дадете равносметка как живеят хората по малките населени места", каза Илиана Жекова  (ГЕРБ-СДС).

По думите ѝ в София се живее съвсем различно, отколкото в по-малките градове и села. 

Георги Георгиев от „Възраждане“ изтъкна, че те са предложили подкрепа от 100 лв. за всички пенсионери, защото смятат, че не може да се извършва дискриминация към когото и да е в тази държава, особено към българските пенсионери. 

"Ясно е, че е жест, а не решаване на проблема", смята Toшко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН).

По думите му държавата може да направи само това без някаква голяма щета. 

"Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на действащо и към момента правителство в оставка и доскоро на мнозинството, оформящо вече разглобената слобка", каза Георги Гьоков от БСП.

По думите му премиерът в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и социалната политика в оставка са се обявили за трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки.

"Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат увеличение с 11%", добави Гьоков и уточни, че това увеличение е следствие на българското законодателство и то е заложено преди настоящото управление.

Той каза, че една трета от българите се опасяват, че пенсията им не е достатъчна, за да покрие разходите им.

"Един такъв жест е наложителен", смята депутатът. 

"Не става въпрос за предизборен популизъм, а за осъзната отговорност към възрастните хора, които получават пенсия под прага на бедност", каза Севим Али (ДПС).

Той поясни, че възможностите на бюджета са такива в момента и призова за подкрепа на законопроекта.

Общинските проекти - увеличени

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет с вносител Министерски съвет. Промените бяха гласувани единодушно със 161 гласа „за“.

С измененията с 631 се увеличават общинските проекти, част от приложението за инвестиционна програма в Закона за държавния бюджет.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че в Министерството на финансите са получени писма от кметове на 167 общини, с общо приложени 1062 проектни предложения. От тях за замяна на определени в приложението проекти с нови такива са 54, за отпадане на определени в приложението проекти са 42, за допълване на определените с приложението проекти с нови такива са 673. Предложенията за промяна на параметрите на вече предвидени в приложението проекти са 293.

В доклада се изтъква, че броят на проектите в приложението се увеличава с 631, като така утвърдените по приложението проекти нарастват на 2258.

Депутатът Коста Стоянов от „Възраждане“ посочи, че финансирането се увеличава с 428 млн. лв., като от 3,326 млрд. лв. става 3,754 млрд. лв. А общата стойност на всички проектни предложения за периода до 2026 г. се увеличава с 904 млн. лв., обясни той. Инвестиционната програма, направена по този начин, е една добра инициатива, но много сериозно предизвикателство пред Министерство на финансите, с оглед на изнесените данни, че приходната част от бюджета за първото тримесечие изостава, особено в събираемостта на ДДС, добави още депутатът. 

Народният представител Антоанета Цонева от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че приетият подход от правителството със създаването на този списък е изключително позитивна практика във всички свои измерения. Този подход с един изчерпателен списък, в който всеки един инвестиционен проект, който общините са подали да бъде публично достъпен, има много големи предимства, коментира тя. По думите ѝ така би могло да се проследява на регионално ниво и на национално кои власти как се справят. Тя отбеляза, че от средата на март месец са сключени споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на над 120 български общини за около 460 проекта на обща стойност над един милиард.

Колегата ѝ Венко Сабрутев отбеляза, че това, което е направило това Народно събрание, е цялостна реформа в начина, по който се отпускат средства към общините. Той посочи, че по данни на Министерството на финансите са постъпили общо 1062 проекта, от които 348 – за улици и тротоари, 120 - за общински пътища, 242 - за ВиК съоръжения, 124 - публични сгради, 45 - проекта за спортна инфраструктура.

Депутатът Манол Генов заяви, че „БСП за България“ ще подкрепят предложените изменения в Закона за държавния бюджет, предложени от Министерския съвет.