"Левски" и ЦСКА-София излязоха с призиви феновете на двата отбора да не използват пиротехнически изделия на дербито между двата отбора днес от 14:45 часа.

В съобщенията се казва да не се стига до прояви на агресия, защото футболът не е война.

"Левски": Футболът не е война, съперничеството е на терена

От името на "сините" обръщението е отправено от изпълнителния директор Даниел Боримиров.

"Левскари, да подкрепим любимия отбор на националния стадион „Васил Левски“ както сме го правили винаги - безрезервно и страстно от първата до последната секунда на мача.

Да създадем европейска атмосфера по трибуните, но само с позволени средства, защото футболът не е война, а съперничество на терена. Не използвайте сигнални ракети и пиротехника, защото те могат да бъдат изключително опасни за здравето и живота на всеки един зрител на трибуните на стадиона и носят солидни глоби за клуба.

Вярвам в безрезервната Ви подкрепа и съм сигурен, че за пореден път публика и отбор ще бъдат едно цяло", се казва в изявлението на Боримиров.

ЦСКА-София: Не хвърляйте застрашаващи живота ракети и бомби

Посланието на ЦСКА-София е подписано от двамата изпълнителни директори Филип Филипов и Стоян Орманджиев.

"Армейци, предстои ни Вечното дерби между ЦСКА и Левски. Двубой, който всеки футболен фен, независимо от клубната си принадлежност, очаква с нетърпение. Битка, която десетилетия наред придава смисъл на българското първенство. Мач, заради който много малки деца са ставали големи футболни фенове.

Докато всички очи са вперени в случващото се на ст. „Васил Левски“, нека бъдем за пример. Подкрепата ви е безрезервна, хореографиите - за пример, страстта - истинска. Така, както трябва да бъде. Но нека ограничим изразяването на любовта си към любимия отбор до позволените средства.

Апелираме с цялата си вяра в разума на „червената“ публика да не се хвърлят застрашаващи живота ракети и бомби. И тъй като историята помни - нека не тежи на съвестта ни пострадал фен, нека не разплакваме нечия майка, нека не отказваме децата от магията на футбола. Феновете ни са доказвали, че могат да проявяват мъжество и без непозволени средства. Нека го направим отново. На стадиона място за агресия няма. Всички сме хора, всички сме българи", пише в изявлението от "Българска армия".

Въпреки призивите - огромно количество пиротехника бе открито на стадион "Васил Левски"

Въпреки горното обаче: голямо количество пиротехнически изделия, самоделни взривни устройства и димки бха иззети на националния стадион "Васил Левски" в часовете преди дербито.

Това съобщи началникът на сектор масови мероприятия в СДВР - Иван Георгиев, на извънреден брифинг от пистата на стадиона.

По думите му една от ракетите тип "писалки" може да произведе 380 изстрела за 6-7 минути, а цялото количество конфискувани ракети е било достатъчно да произведе заря за цяло полувреме.

"Имаше среща в СДВР, на която присъстваха представители на двата клуба, както и привърженици на двата отбора и искахме да се избегне внасяне на пиротехника, но това не се случи. Бяха иззети ракети и самоделни взривни устройства, някои от които с прикачени дистанционни устройства.

"Не може да се каже кога са внесени тези неща, установено е, че тази сутрин 5 от камерите на стадиона не работят. Останалите не са преглеждани, трябва технологично време. Изненада ни количеството внесени материали, подходът е иновативен," каза главен инспектор Иван Георгиев.

"С тези ракети, тип писалки - едните са с 380 изстрела, другите са с 300. Една ракета може да стреля 6-7 минути, което означава, че за цялото количество може да гледаме едно полувреме заря. Могат да нанесат много материални и физически щети", каза още представителят на СДВР.