14 години, след като унгарският премиер Виктор Орбан отново се върна на власт и оттогава не е я пуска, като води целенасочено страната си по пътя на нелиберализма, доста унгарци бяха загубили надежда, че нещо може да се промени.

Сега Петер Мадяр, бившият член на елита на управляващата партия "Фидес", тръгва на мисия да убеди сънародниците си, че Орбан трябва и може да бъде свален от власт.

"Преди два месеца никой не ме познаваше в Унгария. Днес имаме най-голямата политическа демонстрация", обяснява той в интервю пред "Гардиън".

Девет вечерта в събота е, а Мадяр е седнал в кафене близо до унгарския парламент с чаша Кока-Кола след края на дългия ден, който той се надява, че ще бъде превратна точка за Унгария.

Няколко часа по-рано той оглави демонстрация от десетки хиляди пред сградата на парламента в Будапеща. Протестиращите пяха заедно и се държаха за ръце, а Мадяр ги призова да оставят идеологическите различия настрана и да се обединят в името на различно бъдеще за Унгария. 

Те преминаха в шествие до парламента в необичайно топлото пролетно време, а някои от тях скандираха: „Не се страхуваме!“ и „Орбан, оставка!“.

Много демонстранти бяха облечени в националните цветове: червено, бяло и зелено, или носеха националното знаме. "Фидес" използва използва тези символи като свои, собствени, през изминалите две десетилетия, посочва Ройтерс.

43-годишният противник на Орбан доби широка популярност през февруари, след като направи шокиращи разкрития за вътрешните дела на правителството. Той открито влезе в конфликт със сегашното управление като отиде при прокурор със сигнали за корупция и направи публичен запис на бившата си вече съпруга Юдит Варга, която беше министър на правосъдието и след скандала тряваше да подаде оставка.

Така Мадяр показа доказателства и онагледи това, което той нарича, корупция по високите етажи на властта. Той обвини началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в ръководене на централизирана пропагандна машина. В публикувания запис на разговор Юдит Варга описва подробно опит на старши помощник на Роган да се намеси в случай на подкуп. Прокуратурата сега проучва тези твърдения.

Разследването идва в политически чувствително време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни и следва скандала по обвинения за прикриване на сексуални посегателства в държавен дом за деца, заради който през февруари бяха отстранени двама негови ключови политически съюзници – бившата президентка Каталин Новак и Варга.

Според данните на агенцията за проучване на общественото мнение „Медиан“ от средата на март, 68% от избирателите са чували за излизането на Мадяр на политическата сцена, а 13% от тях казват, че има вероятност да подкрепят негова партия.

Той вече се разграничи от разправящите се помежду си опозиционни партии, разкритикува и тях, и призова привържени и на консерваторите, и на левите, и на либералите да станат част от неговото движение.

"Целта, разбира се, е да направим партия, която да може да участва в евроизборите на 9 юни", обяснява Мадяр като оценява подкрепата, която би получил, на около 15-21 процента.

Той ще води листата, но неговите намерения били не да ходи в Брюксел, а да се отдаде на партийно строителство в Унгария.

На въпрос какво го отличава от останалите опоненти на Орбан, Мадяр, който много разчита на социалните медии за разпространяването на новия си политически бранд, обяснява, че той е вътрешен човек за управляващата партия.

Твърди, че може да е непознато политическо лице, но не е без опит. Посочва годините си като дипломат в Брюксел, бившето си членство в управляващата партия, връзките си с хора, които вземат решения... Твърди и че има визия за Унгария.

Управляващите отхвърлят обвиненията му в корупция, опитват се и да го компрометират. Но новото опозиционно движение е разтърсило партията на Орбан. Контролираните от властта медии бълват материали, които атакуват Мадяр. Последно той е нападан заради обвинения от бившата си съпруга и министърка на Орбан, че той я е тормозил по време на брака им. Мадяр отхвърля твърденията, нарича ги част от пропагандната кампания срещу него.

Много от опозиционните политици обаче са притеснени от Мадяр и стратегията му като се опасяват, че той ще размие още повече и без това парцелирания вот срещу Орбан.

Мадяр сравнява усилията си да промени традиционния политически пейзаж с пътя на френския президент Еманюел Макрон, който напусна социалистическата партия и създаде собствено центристко движение.

"Това е моята цел, да бъде в центъра", казва той като добавя, че има някои общи неща с опозицията, и някои - с Орбан.

Посланията му са основно фокусирани върху вътрешните проблеми, в частност борбата с корупцията и повишаването качеството на живот на унгарците.

Той критикува Брюксел, но все пак добавя, че Унгария е член на клуба и трябва да се държи така.

Според него позицията на ЕС спрямо Орбан е помогнала на управляващата партия. "Вярвам в силни държави членки и в силен ЕС", казва той и добавя, че не харесва особено идеята за федерална европейска супердържава.

Зарича се, че ще сложи край на постоянните сблъсъци на Унгария с ЕС заради нарушаването на правилата на съюза.