Британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи за нова атака срещу кораб в Аденския залив. Според наличната информация нападението е било извършено днес на около 102 морски мили (близо 190 км) югозападно от йеменския град Мукала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Корабите в близост бяха посъветвани да бъдат внимателни и да докладват за всяка подозрителна дейност", казаха от "Амбри".

Британската фирма не даде повече подробности, включително кой може да е извършил атаката.

При отделен инцидент на 59 морски мили (почти 110 км) югозападно от йеменското пристанище Аден, ракета падна днес близо до кораб в Аденския залив. Плавателният съд не е понесъл щети и няма пострадали членове на екипажа, каза Британската организация за морски операции.

"Капитанът на кораба съобщи, че ракета е паднала във водата в непосредствена близост до задната лява част" на плавателния съд. "Няма докладвани щети по кораба и екипажът е в безопасност", каза организацията.

Засега няма информация кой е изстрелял ракетата. Самите хуси обявиха днес, че са атакували редица кораби в Червено море, предаде Ройтерс.

Свързаната с Иран йеменска групировка по-конкретно е изстреляла ракети и е пуснала дронове срещу един британски и два израелски кораба, насочили се към израелски пристанища, както и по известен брой американски фрегати. Нападенията са били извършени през последните 72 часа.

Тези данни на хусите не са проверени по независим път.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси от месеци извършват атаки срещу кораби в района на Червено море в знак на подкрепа за палестинците във войната в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Атаките нарушиха търговското корабоплаване през Суецкия канал, принуждавайки редица компании да пренасочат своите плавателни съдове по по-дългия и по-скъп маршрут около Африка. В отговор на нападенията САЩ и Великобритания нанесоха удари по цели на хусите в Йемен.