Служител на ИА "Автомобила админстрация" (известна все още масово като ДАИ - Държавната автомобилна инспекция) в Пловдив свали номерата и отне книжката на работник в общинското предприятие "Паркиране и репатриране", предаде БНТ. Причината е, че...  вдигнал личния му автомобил заради неправилно паркиране.

Общината ще обжалва съставения акт, а в същото време ДАИ започва вътрешна проверка по случая, която трябва да установи има ли злоупотреба със служебно положение, предаде БНТ.

Скандалът избухнал, след като общинският репатриращ автомобил вдигнал неправилно паркирана току пред ДАИ Пловдив частна кола. Има кадри, че тя е не просто пред знак "забранено паркирането", а пред такъв - "забранено спирането".

"След като минахме с паяка, констатирахме нарушение на кола, която е спряла пред знак, с който е забранено спирането и паркирането и съответно взехме мерки, за да бъде отстранена от мястото. След което я докарахме колата тука и тръгнахме за друг сигнал", разказва Николай Атанасов – служител на ОП "Паркиране и репатриране".

През това време собственикът на вдигнатия автомобил, който се оказал служител на ДАИ Пловдив, установил липсата му и отишъл на наказателния паркинг.

"Идват две лица - единият с униформа на ДАИ. Той непрестанно обижда, заплашва нашите служители, също така твърди, че ще се върне и ще - цитирам - "ще видите какво ще се случи", разказва пред БНТ Нъшан Деркалестаниан – ОП "Паркиране и репатриране".

В яда си инспекторът от ДАИ залепил фиша с глобата си върху будката на наказателния паркинг. След това заедно със своя колега изчакал паяка да се върне отново и започнала изненадваща проверка. На шофьора на репатрака е съставен акт, отнета му е книжката, свалени са и номерата на паяка.

"Констатираните нарушения са – липса на лиценз за извършване на обществен транспорт, липса на тахограф, на пътен лист и товарителница", казва Нъшан Деркалестаниан – ОП "Паркиране и репатриране".

"Казаха, че задължително трябва да ми вземат книжката, задължително трябва да спрат автомобила. Не работя в момента - нито работя, нито си карам личната кола. Вързаха ми ръцете отвсякъде", разказва и Димитър Стоянов - шофьор на паяка.

Той е подписал съставения акт с възражения. Такива има и директорът на ОП „Паркиране и репатриране“, затова ще обжалват глобата на ДАИ.

"Считаме, че всички констатации са неоснователни, тъй като общинско предприятие "Паркиране и репатриране" град Пловдив не извършва търговска дейност. Нашата функция, на общинското предприятие е превенция на извършваните административни нарушения на територията на община Пловдив", смята Нъшан Деркалестаниан – ОП "Паркиране и репатриране".

Ден след скандалния случай инспектор на автомобилната администрация от София е пристигнал в Пловдив, за да провери действията на техния служител. От "Автомобилна администрация" за БНТ заявили, че съставеният акт е заради липсата на лиценз за превози на товари.

"Нека да проверим случая, да установим какви видове превози, какво МПС - тогава можем да дадем някакво заключение. Не можем да твърдим че има незаконни превози, без да сме установили факти и обстоятелства за извършената проверка", коментира Антон Ставрев, "Автомобилна администрация".

Заради това, че са с едно превозно средство по-малко и с шофьор с отнета книжка, общинското предприятие работи в намален обем.