В последния момент служебният премиер Димитър Главчев смени външния министър Ивайло Ценов със Стефан Димитров. Това е единствената промяна в сравнение с първоначалното предложение на Главчев.

Вътрешният министър Калин Стоянов, който предизвика най-много критики, остава. Това става ясно от указите, които президента издаде днес. 

Съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. 

Президентът насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за членове на Европейския парламент от Република България и предсрочните парламентарни избори. 

По-късно днес държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство, която ще се състои в Народното събрание. 

Ивайло Ценов предизвика сериозно обществено недоумение, защото се оказа доста трудно разпознаваемо лице сред дипломатическата общност. За него се знае, че е дипломат от кариерата. В продължение на 15 години е бил български консул във Виена, столицата на Австрия.

Именно тази негова позиция беше изтъкната като основен мотив за избора му от служебния премиер Димитър Главчев. Главчев посочи, че Австрия е единствената страна, която все още се противопоставя на пълноправното членство на България в Шенген, и затова опитът на Ценов се очаква да е полезен.

На влизане в парламента Главчев коментира, че рокадата се е наложила поради лични причини, които Ценов му изтъкнал на среща с него вчера.

От 21 януари 2023 г. Стефан Димитров е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, се посочва на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). В периода 2020 – 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР. От 2019 г. до 2020 г. Димитров е началник на отдел "Специализиран контрол", Инспекторат на МВнР.

В периода 2015 - 2019 г. е ръководител на Консулство Франкфурт и временно управляващ  Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн, ФР Германия. От 2014 г. до 2015 г. е началник на отдел "Източна Европа", дирекция "Източна Европа и Централна Азия", МВнР. В периода 2013 – 2014 г. Димитров е дипломатически служител I ст., Инспекторат на МВнР. През 2013 г. е директор на дирекция "Развитие и интернационализация на малките и средните предприятия", Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В периода 2009 - 2012 г. е ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон, ФР Германия. Между 1998 г. и 2009 г. е управител на издателство РААБЕ България ЕООД, член на издателска група Клет, ФР Германия.

От 1995 г. до 1998 г. е референт за Германия, Управление "Европа и Северна Америка", МВнР. През 1995 г. Стефан Димитров е търговски мениджър за Германия и Великобритания, Я. Христов и Ко АД. В периода 1994 – 1995 г. е проект мениджър и консултант, Ийстърн Комюникейшънс ЕООД, член на издателска група Клет, Берлин/София. През 1997 г. е преминал курс на обучение за млади дипломати, Министерство на външните работи на Германия, Берлин/Бон. В периода 1987 – 1994 г. е посещавал Университет Потсдам, Германия, специалност “Политически науки”, магистър политолог. В периода 1980 – 1984 г. учи в 35-та руска езикова гимназия, София, а в периода 1984 – 1986 г. дава военна служба.

Владее немски, руски и английски език.