Премиерът в оставка Николай Денков предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев.

"Предаваме властта към новия министерски съвет с пожелания за успех. Да свършат работа, която да бъде от полза за хората в България. До последния ден нашето правителство работи по управленската програма. Да ви осигурим спокойствие по отношение на плавния преход", каза Денков.

Той пожела на служебното правителство да успее да осигури честни избори. Денков изтъкна, че това ще е трудно, "защото няма в момента доверие в част от политическите процеси".

"Надявам се, че ще върнете това доверие", каза Денков.

И посочи няколко критерия за това дали изборите ще са честни  - дали ще има машини за гласуване, какъв ще е делът на невалидните бюлетини.

За разлика от Денков, който говори, Главчев прочете, при това със затруднения и видими притеснения, своето слово.

"Поемаме тази отговорност да пазим суверинитета на държавата. Основната ни задача е именно организирането на честни избори", каза Главчев.

Според него новите министри са "доказани експерти, професионалисти в своите области".

"Няма да се поддам на провокации, дребнотемия, да се въвлека в политически страсти. Ще бъдем фактор за стабилност.

Работим за обединенение, не за разединение. Да решаваме проблемите, не да ги задълбочаваме", добави Главчев.

Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори, заяви Главчев. 

В края на церемонията Денков се прегърна с вицепремиера Мария Габриел.