"Хамас" заяви, че разглежда предложение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците на три етапа. Въпреки че Израел не е отговорил на нито едно от исканията по време на преговорите, "ръководството на движението проучва представеното предложение", заяви ислямистката палестинска организация.

Предложението е представено от директора на ЦРУ Бил Бърнс като спирането на огъня трябва да продължи три седмици.

Според източници от средите на "Хамас" предложението предвижда шестседмично прекратяване на огъня като първа стъпка. Съгласно споразумението общо 42 от пленниците на терористите трябва да бъдат освободени. В замяна Израел ще пусне до 900 затворници палестинци, около 100 от които излежават дългосрочни или доживотни присъди.

Запознати с преговорите твърдят, че първият етап на предложението предвижда също така завръщането на разселените палестински цивилни граждани в северната част на Газа, както и пускането на между 400 и 500 камиона с доставки на помощи за палестинската територия всеки ден.

На втория етап ще бъдат освободени всички израелски заложници, включително войници и офицери, в замяна на определен брой палестински бежанци, който предстои да бъде определен. Трябва да бъдат премахнати и израелските военни контролно-пропускателни пунктове, обяснява източник от "Хамас". Третата част от споразумението включва перманентно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на Израел от Газа. Не е ясно как 

"Хамас" обаче е уведомила посредниците от САЩ и Катар, че разполага с по-малко от 40 заложници, които отговарят на обсъжданите хуманитарни условия и все още са живи. По-конкретно: групировката трябва да освободи 42 заложници, включително жени, войници, мъже над 50 години и мъже под 50 години, които са в тежко здравословно състояние. Според собствените ѝ изявления обаче терористичната групировка очевидно не е в състояние или не желае да изпълни това. Това е шокираща новина за многобройните роднини на заложниците, които се надяват на завръщането на близките си повече от шест месеца.

Израел също не е в настроение за примирие. Министър-председателят Бенямин Нетаняху потвърди предстоящата офанзива към Рафах и заяви, че вече е определена дата за нея. Победата над радикалната ислямска организация Хамас изисква "нахлуване в Рафах и ликвидиране на терористичните батальони там", заяви Нетаняху.

"Това ще се случи - има определена дата", подчерта той.

Според Израел градът на границата с Египет е последната останала крепост на "Хамас" в палестинската територия. Въпреки международните критики Израел се придържа към плановете си за офанзива. Западните съюзници на Израел, включително САЩ и Германия, се обявиха против офанзива в Рафах

Призивите за прекратяване на огъня стават все по-силни

Междувременно Франция, Египет и Йордания призоваха за "незабавно" прекратяване на огъня във войната в ивицата Газа.

"Войната в Газа и катастрофалното човешко страдание, което тя причинява, трябва да бъдат прекратени незабавно", написаха френският президент Еманюел Макрон, египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси и йорданският крал Абдула II в статия за няколко всекидневника. "С оглед на недопустимия брой жертви (...) подчертаваме спешната необходимост от постоянно прекратяване на огъня в Газа", продължават те.

Държавните глави призоваха Съвета за сигурност на ООН да отправи призив за прекратяване на огъня, който да бъде "изцяло изпълнен без по-нататъшно забавяне" - както и за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“.

Макрон, Ал-Сиси и Абдула II също така предупредиха за "опасните последици от израелска офанзива в Рафах".

"Подобна офанзива само би увеличила загубите на човешки живот и страданията, би изострила риска и последиците от масово принудително разселване на населението на Газа и би довела до неминуема ескалация в региона."

„Хамас“ предизвика войната на 7 октомври с безпрецедентна атака срещу Израел. Бойци от „Хамас“, която е класифицирана като терористична организация от ЕС и САЩ, и други войнствени палестински групировки нахлуха в израелски градове и села и извършиха масови убийства на цивилни. По израелски данни те са убили около 1170 души, а също така са отвлекли около 250 души като заложници в ивицата Газа.

В отговор на нападението Израел започна мащабна военна операция в ивицата Газа. По последна информация от „Хамас“, която не може да бъде независимо проверена, са били убити над 33 200 души.