Засилено полицейско присъствие има пред два различни офиса в София. На двата адреса има сили освен на полицията, и на жандармерията, съобщава бТВ, цитирайки свои източници.

По информация на телевизията, която бе потвърдено по-късно, проверяват се офиси, свързани с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев. 

Акцията е по европейска заповед за разследване.

По-късно дойде кратко потвърждение от МВР и прокуратурата:

"Полицията провежда акция на два адреса в София, съобщиха от пресцентъра на МВР за БТА. 

Униформените провеждат действия на ул. „Парчевич“ и бул. „Ал. Стамболийски“.

От ведомството към момента не уточняват каква е причината за полицейските действия.

От прокуратура информират, че става дума за разследване, започнало с европейска заповед. То касае дейността на организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда и пране на пари. Искането до страната ни е от е Белгия. 

За претърсванията днес има дадено разрешение от съда."

бТв обаче допълва, че разследването, което правят белгийците, е за организирана престъпна група за трафик на наркотици и пране на пари. Именно от европейската държава били посочили фирмите и адресите, които следва да се проверят.

Самият Ананиев, който най-често е известен със законодателна активност по теми на пътната безопасност, коментира от НС:

"За мен това е политическа бухалка, която в момента се върти. Не виждам нищо нередно да се консултират чужди фирми. Става въпрос за счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни юридически лица. Аз съм собственик", коментира Ананиев пред журналисти в парламента.

Офис мениджърът му казал, че са поискали документи за фирма, която вече не обслужвали.

По думите му "любимата ПИК" вече е пуснала новината - още преди да са информирани замесените лица, за да се предизвика скандал.

Наистина, справка в т.нар. медия показва, че там още на старта на процесуално-следствените действия бяха отлично информирани - освен за адресите им, за дялови участия, съдружия и пр. - все неща, които на нормален журналист би му отнело няколко часа да провери и анализира.